Ukrajina nebyla pozvána na G20 v Indii. Není to priorita, říká indická diplomacie

Zářijový summit G20 se má podle indických pořadatelů zaměřit na otázky rozvoje, globální Jih a integraci Africké unie.

Indie nepozvala Ukrajinu na summit skupiny G20, který se bude konat na začátku září a Indie je pořadatelskou zemí summitu dvaceti největších ekonomik světa. Ukrajina chybí na seznamu zemí-účastníků a hostů na internetových stránkách akce. Předpokládá se, že se summitu zúčastní vedoucí představitelé zemí, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml nicméně Putinovu účast ještě nepotvrdil.

Pozvánku od Indie dále dostaly Bangladéš, Egypt, Mauricius, Nigérie, Mauricius, Nizozemsko, Španělsko, Spojené arabské emiráty, Omán a Singapur. Tyto země nejsou členskými zeměmi seskupení.

Zvláštní tajemník indického předsednictví G20 Mikteš Pardeši už dříve novinářům řekl, že Ukrajina nebude na seznamu zemí pozvaných na summit G20. Na dotaz jednoho z novinářů, zda se Indie bude snažit vytvořit protiruskou koalici zemí globálního Jihu, odpověděl, že „G20 je ekonomické fórum“. Rozhodnutí Indie není překvapením. Už v prosinci minulého roku sdělil ministr zahraničních věcí Indie Subramanjan Džajšankar, že Ukrajina na fórum nebude pozvána.

Podle hongkongského listu South China Morning Post Indie odmítla, aby se na program jednání summitu dostala otázka dalších sankcí proti Rusku a naopak chce, aby se summit věnoval otázkám rozvoje a zaměřil se na globální Jih. Podle listu nemůže ale indická snaha izolovat  jednání skupiny G20 a ukrajinskou válku fungovat. Dillí bude muset balancovat a usilovat o dosažení konsensu. Indie dala najevo, že se chce zvláště zaměřit na spolupráci s Africkou unií, která by se měla stát dalším členem seskupení (EU je 20. členem), a že válka na Ukrajině pro ni není prioritou.

Ukrajinský prezident se účastnil jako host summitu G20 v uplynulém roce, kdy ho organizovala Indonésie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.