Výzkum: Evropské lesy mohou v důsledku globálního oteplování brzy zmizet nebo se přesunout do hor

Změny klimatu povedou podle nové studie k jinému složení lesů a k ohrožení biodiverzity horských ekosystémů.

Evropské lesy, jak je známe, mohou brzy zmizet v důsledku klimatické krize. Globální oteplování ohrožuje stromy, které kvůli němu mohou buď úplně zmizet, nebo se přestěhovat do vyšších poloh, uvádí nová studie vědců z Nadace Evropsko-středomořského centra pro změnu klimatu ve Viterbu a italského Národního centra pro biodiverzitu v Palermu ve vědeckém časopise Frontiers in Forests and Global Change.

Odborníci došli k závěru, že podle prognózy klimatických změn existují dvě možnosti vývoje událostí: emise skleníkových plynů se sníží, nebo zůstanou na stejné úrovni. Vytvořili modely rozšíření stromů v pěti oblastech Apenin a italských Alp a na základě získaných údajů vypracovali mapy vhodnosti půdy pro lesní výsadby do roku 2050.

Některým druhům stromů globální oteplování vysloveně prospěje a rozšíří jejich areály výskytu, patří k nim modřín evropský a dub turecký. Jedle bělokorá a buk lesní jsou vůči změnám nejzranitelnější. Obecně se předpokládá, že se evropské lesy přesunou výše do hor. V této souvislosti hrozí ztráta části alpínských ekosystémů, které budou vytlačeny lesy.

Podle studie vyžadují předpokládané dopady na horskou biologickou rozmanitost komplexní strategii ochrany a řízení v oblasti složení lesních populací. Autoři také zdůrazňují význam klimatických údajů s vysokým rozlišením při posuzování zranitelnosti druhů stromů a také nutnost brát v úvahu více faktorů a scénářů.

Více informací zde (anglicky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.