Zpráva: Celosvětové bohatství poprvé od roku 2008 klesá

Nejvíce se snížení bohatství domácností týkalo Evropy a Severní Ameriky, Asie-Pacifiku a Číny.

Vydání letošní zprávy Credit Suisse Global Wealth Report odráží situaci v minulém roce, který přinesl výrazné zhoršení dosavadního trvale rostoucího trendu akumulace bohatství v sektoru domácností. Rok 2022 zaznamenal první pokles čistého globálního bohatství domácností od globální finanční krize 2008. Měřeno v běžných nominálních USD, celkové čisté soukromé bohatství kleslo o 11,3 bilionu USD (-2,4 %) na 454,4 bilionu USD na konci roku 2022.

Majetek na dospělou osobu se rovněž snížil o 3 198 USD (-3,6 %) a na konci roku 2022 dosáhl 84 718 USD na dospělou osobu. Velká část tohoto poklesu je důsledkem zhodnocení amerického dolaru vůči mnoha jiným měnám. Při zachování konstantních směnných kurzů, ale se započtením vlivu inflace, vychází reálný úbytek bohatství v roce 2022 ve výši -2,6 %. Podrobnější zkoumání ukazuje, že k poklesu bohatství v roce 2022 nejvíce přispěla finanční aktiva, zatímco nefinanční aktiva (především nemovitosti) zůstala odolná, a to i přes rychle rostoucí úrokové sazby. Relativní příspěvky finančních a nefinančních aktiv se však mohou v roce 2023 obrátit, pokud ceny nemovitostí v reakci na vyšší úrokové sazby poklesnou.

Z regionálního hlediska se ztráta světového bohatství výrazně soustředila na bohatší regiony, jako je Severní Amerika a Evropa, které dohromady přišly o 10,9 bilionu USD. Asie a Tichomoří zaznamenaly ztráty ve výši 2,1 bilionu USD, zatímco Latinská Amerika se stavu vymyká celkovým přírůstkem bohatství ve výši 2,4 bilionu USD, k čemuž přispělo průměrné 6% zhodnocení měny vůči americkému dolaru. V čele žebříčku ztrát jsou z hlediska jednotlivých zemí v roce 2022 Spojené státy následované Japonskem, Čínou, Kanadou a Austrálií. Největší nárůst bohatství zaznamenaly Rusko, Mexiko, Indie a Brazílie.

Zdroj: Credit Suisse Global Wealth Report (2023)

Z hlediska bohatství na dospělou osobu je na prvním místě Švýcarsko, následované USA, Hongkongem, Austrálií a Dánskem, a to i přes výrazné snížení průměrného bohatství oproti roku 2021. Pořadí trhů podle mediánu bohatství vypadá trochu jinak, vede Belgie následovaná Austrálií, Hongkongem, SAR, Novým Zélandem a Dánskem. Z pohledu demografického se v roce 2022 stále relativně dobře dařilo generaci X a mileniálům v USA a Kanadě, ale ani ti nebyli imunní vůči celkovému snížení bohatství.

Důsledkem poklesu celkového bohatství v roce 2022 došlo ke snížení celkové nerovnosti v bohatství. Podíl 1 % nejbohatších ve světě klesl na 44,5 %. Počet dolarových milionářů ve světě se snížil na 59, 4 milionu osob, jde o pokles o 3,5 milionu lidí.

Celosvětový medián bohatství, který je pravděpodobně smysluplnějším ukazatelem toho, jak se daří typickému člověku, ve skutečnosti v roce 2022 vzrostl o 3 % na rozdíl od 3,6% poklesu bohatství na dospělou osobu. Pro celý svět platí, že mediánové bohatství se v tomto století zvýšilo pětkrát, tedy zhruba dvojnásobným tempem než bohatství na dospělého člověka, a to zejména díky rychlému růstu bohatství v Číně.

Prognóza zprávy banky UBS dále uvedla, že v příštích pěti letech vzroste světové bohatství o 38 % a v roce 2027 dosáhne 629 bilionů USD. Hlavním motorem globálních trendů bude růst v zemích se středními příjmy.

Zdroj: Credit Suisse Global Wealth Report (2023)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.