Rusko uzavřelo dohodu s dubajskou společností DP World o rozvoji arktické kontejnerové dopravy

Společný podnik s emirátskou logistickou společností DP World je nejnovějším signálem, že Rusko hledá nové partnery pro rozvoj svých arktických námořních tras. Nové prognózy zároveň naznačují, že západní sankce mohou negativně ovlivnit objem lodní dopravy na Severní mořské cestě.

Ruská společnost Rosatom a dubajská DP World, jedna z největších logistických společností na světě, uzavřely dohodu o založení společného podniku na rozvoj kontejnerové dopravy po Severní mořské cestě. Společnost DP World provozuje více než 80 kontejnerových terminálů ve 40 zemích, které se na celosvětové kontejnerové přepravě podílejí 10 %.

Rusko již několik let usiluje o spolupráci se Spojenými arabskými emiráty na arktických projektech.

V loňském roce začala společnost Novatek spolupracovat se subjektem Green Energy Solutions ze Spojených arabských emirátů, aby si zajistila další přístup k omezeným technologiím v důsledku západních sankcí. Na tuto emirátskou společnost Spojené státy od té doby uvalily sankce.

Nový společný podnik je nejnovějším příkladem toho, že Rusko pokračuje v získávání nových partnerů pro rozvoj Severní mořské cesty v mezinárodní dopravní a logistický koridor. Začátkem tohoto měsíce jednali indičtí a ruští představitelé o možném partnerství mezi oběma zeměmi za účelem rozvoje lodní dopravy v Arktidě.

Celý článek si můžete přečíst zde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.