EU chce řešit digitální závislost

Mladí lidé ve věku 16-24 let tráví na internetu v průměru více než sedm hodin denně, přičemž každý čtvrtý z nich vykazuje problematické používání chytrého telefonu připomínající závislost.

Evropský parlament vyzývá k vývoji etických digitálních produktů, které nespoléhají na temné vzorce a návykové designy.

V usnesení přijatém v úterý poslanci varují před návykovou povahou online her, sociálních médií, streamovacích služeb a online tržišť, které zneužívají zranitelnosti uživatelů k upoutání jejich pozornosti a zpeněžení jejich údajů. Chtějí zvýšit ochranu spotřebitelů prostřednictvím bezpečnějšíchalternativ, i když ty nejsou pro platformy sociálních médií tak ziskové.

Aby se zmírnila návyková povaha platforem a posílilo postavení spotřebitelů, vyzývá Parlament Evropskou komisi, aby představila digitální „právo nebýt narušen“. Poslanci také chtějí, aby Komise vytvořila seznam osvědčených postupů v oblasti designu, jako je „přemýšlet před sdílením“, vypínání oznámení ve výchozím nastavení, doporučení založená na chronologickém pořadí, možnost volby mezi aplikací v barvě nebo ve stupních šedi, automatické uzamčení některých online služeb po nastavené době a přehledy celkového času stráveného na obrazovce. Navrhují také osvětové kampaně, které by měly vypěstovat bezpečnější a zdravější návyky na internetu.

Dopady na duševní zdraví

Poslanci uznávají pozitivní vliv sociálních médií na společnost, ale jsou znepokojeni fyzickou, psychickou a materiální škodou, kterou může návykový design způsobit, včetně ztráty koncentrace a kognitivních schopností, vyhoření, stresu, deprese, omezené fyzické aktivity. Obzvláště se obávají dlouhodobého dopadu na zdraví nezletilých a chtějí více výzkumu rizik spojených s online službami.

„Žádná sebekázeň nedokáže překonat triky velkých technologií, které pohánějí armády designérů a psychologů, aby vás udržely přilepené k obrazovce. Pokud nebudeme jednat hned, bude to mít dopad na duševní zdraví a vývoj mozku dalších generací,“ uvedla zpravodajka Kim Van Sparrentaková (Greens/EFA, Nizozemí).

Zdroj: Evropský parlament; redakčně zkráceno, upraveno

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.