Švýcarsko je průkopníkem v oblasti umělé inteligence

Umělá inteligence je tématem, které v poslední době hýbe světem a vyvolává otázky. Generální ředitelka Microsoftu hovoří o využití umělé inteligence v soukromém sektoru a o její regulaci.

Catrin Hinkelová, generální ředitelka společnosti Microsoft Switzerland, poskytla médiím aktuální rozhovor, v němž hovořila o dopadech nového evropského nařízení o umělé inteligenci  a o své zemi jako o zemi, která je vlajkovou lodí využití těchto systémů. Švýcarské společnosti se podle jejího mínění v posledních letech staly průkopníky v oblasti nových technologií a umělé inteligence především. “Švýcarsko má pro americkou společnost klíčové postavení,” uvedla Hinkelová. Podle jejích slov společnost Microsoft od listopadu poskytuje svého asistenta s umělou inteligencí Copilot švýcarským zákazníkům, přičemž řešení Microsoft AI využívá více než 200 společností a start-upů. Tato technologie se používá k různým účelům, například k vytváření zápisů z jednání, péči o zákazníky nebo sjednávání schůzek. Hinkelová zatím nedokázala upřesnit, kdy bude Copilot přístupný soukromým zákazníkům.

Šéfka Microsoftu se také vyjádřila k potenciálním dopadům nového nařízení Evropské unie (EU) o umělé inteligenci, které doslova uvádí, že EU chce dbát, aby systémy umělé inteligence používané v EU byly bezpečné, transparentní, sledovatelné, nediskriminační a šetrné k životnímu prostředí. Na systémy by měli dohlížet lidé, nikoliv automatizace, aby se předešlo škodlivým následkům. “V zásadě vítáme regulaci umělé inteligence ze strany EU,” tvrdí Hinkelová s tím, že dopady nařízení na klienty společnosti Microsoft zatím nedokáže odhadnout.

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských států EU dosáhli dohody o výše zmiňovaném zákoně na začátku prosince. Podle Parlamentu EU se jedná o první zákon o umělé inteligenci na světě. Zatímco Evropský parlament a členské státy musí ještě udělit svůj souhlas, což je považováno za formalitu, projekt zahrnuje rozdělení systémů AI do různých rizikových skupin. Vychází se z toho, že čím vyšší jsou potenciální rizika aplikace AI, tím přísnější by měly být požadavky. Existuje naděje, že tato nařízení poslouží jako globální model. Podle švýcarské country managerky společnosti Microsoft jsou lidé těmi, kdo v konečném důsledku rozhodují, a proto nesou odpovědnost. Proto se technologie jmenuje Copilot. “Člověk je pilotem, a proto nese odpovědnost za letadlo,” vysvětluje Hinkelová.

Včera média uvedla, že vztahy mezi americkou společností Microsoft a start-upem OpenAI, který se proslavil systémem umělé inteligence ChatGPT, se staly terčem vyšetřování Evropské komise (EK).

Ilustrační foto: Jernej Furman from Slovenia – CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.