Peking je s výsledky voleb na Tchaj-wanu spokojen

Volby na ostrově přinesly výsledky, které jsou vítězstvím statu quo.

Komentátoři z pevninské Číny vyjadřují opatrnou spokojenost s výsledky tchajwanských voleb, po nichž se sice Demokratická pokroková strana (DPP) dostala k moci, ale ztratila většinu v národním zákonodárném sboru, píše David Goldmann pro Asia Times.

Oslabená DPP nebude moci prosazovat program suverenity, což je pro Peking prioritou. A pro občany Tchaj-wanu je to nejlepší možný výsledek: nechtějí ani začlenění do Číny, ani konfrontaci s Pekingem. Volby jsou vítězstvím statu quo, píše komentátor.

Strana Kuomintang se stala největší stranou v zákonodárném sboru, lidé jsou jejím postojům a politice příznivě nakloněni, což jí poskytuje kontrolu a kontrolní mechanismy vůči DPP.

Dokud je svrchovanost Tchaj-wanu mimo hru, Peking nechce, aby ho bolela hlava z násilné asimilace 25 milionů Číňanů, kteří si chtějí vládnout sami.

Mezitím Čína dostane z ostrova, co chce. V roce 2023 směřovalo téměř 60 % tchajwanských zahraničních investic na pevninu, do Číny. V Číně také pracují dva milióny Tchajwanců.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.