Ukrajina prohrává a v Evropě s prázdnými vojenskými sklady vládne panika

Washington počítá s možným přesunem ukrajinské vlády do Lvova a Ukrajina se sabotážním vedením války, včetně exploze jaderného reaktoru v západním Rusku.

V Kyjevě kolují spekulace o tom, že Volodymyr Zelenskyj odvolá generála a velitele ozbrojených sil Valerie Zalužného a nahradí ho šéfem vojenské rozvědky Kirilem Budanovem. Důvodem bude ztráta Avdějevky, píše bezpečnostní analytik Stephen Bryen.

Zprávy z bojiště naznačují, že Rusové na jihu postupují a díky novým posilám získávají iniciativu. Bryen si myslí, že Rusové budou v postupu úspěšní a Ukrajinci je budou schopni jen zpomalit, ale ne zastavit. Posily totiž v případě Ukrajiny znamenají oslabení nějaké jiné části fronty. Avdějevka ale pro Zelenského bude jen záminkou – prezident kolem sebe potřebuje loajální lidi, neboť současná situace se stává stále víc prekérní.

Západní spojenci, píše Bryen, stále chtějí Zelenskému poskytovat zbraně a peníze, ale už chápou, že Ukrajina ruskému náporu nemůže odolat. V Evropě proto zavládla panika a Washington hledá ve vztahu k Ukrajině novou politiku.

Zdá se, že Rusko na Ukrajině zvítězí, a Evropané z toho vyvozují, že je Rusko ohrožuje a že na to nejsou přepraveni. Vedení NATO a politici v Německu, ve Švédsku, v Nizozemsku, Estonsku a v Polsku volají po posílení obrany NATO. Téměř pětiměsíční cvičení NATO, které začalo koncem ledna, je snahou ukázat Rusku, že se mu NATO postaví a bude bojovat.

Evropa je bezpečnostně silně závislá na USA, jinak se nemá o co opřít. V posledních 30 letech se do obrany investovalo jen málo, a co hůř, mnohé evropské země poslaly vlastní strategické rezervy na Ukrajinu a nyní jim zůstaly jen prázdné regály a sklady.

Navíc má Západ problém s výrobou v obranném průmyslu, kde chybí lidé, dochází k problémům v dodavatelském řetězci a zbrojní zakázky jsou zadávány pomalu. Na rozdíl od Ruska, které zřejmě nařídilo obranným výrobním podnikům, aby pracovaly na další směny. USA poslaly většinu svých kritických bojových zásob na Ukrajinu, což zvyšuje již tak velkou nejistotu ohledně toho, zda by Amerika mohla Evropu zachránit, i kdyby chtěla.

Bryen dále píše: ponecháme-li stranou věrohodnost či nevěrohodnost bezprostřední ruské hrozby pro Evropu, USA mění svou politiku a začínají uznávat, že konvenční válku proti Rusku nemohou vyhrát. To ale také znamená, že by nemohly vyhrát ani konvenční válku proti Číně a možná ani proti Íránu či povstaleckým Hútíům.

V posledních měsících se začíná projevovat nová ukrajinská politika, která, jak se zdá, se má vypořádat s novou realitou – s tím, že Ukrajina válku prohraje a ukrajinská vláda možná bude muset opustit Kyjev. Jejím základem bude převzetí velení Kyrylo Budanovem a přesun hlavního města zřejmě do Lvova. Z operačního hlediska, píše dále Bryen, se podstatně zvýší počet speciálních operací, atentátů, bombových útoků i dalších prostředků k potrestání Rusů a rozhození jejich rovnováhy. A to včetně zničení jaderného reaktoru. Prezident Zelenskyj už k tomu připravuje půdu tvrzením, že Rusové chtějí vyhodit do vzduchu jaderný reaktor. Na ruské straně si dobře uvědomují, že cílem útoku se může stát jaderný reaktor v západním Rusku a že tuto misi podniknou ukrajinští sabotéři.

USA mají podle autora celkem tři priority.

První z nich je udržení války v chodu a získání dalších financí od Kongresu. To ale bude těžký úkol, pokud se Ukrajina bude hroutit. Bidenova administrativa pravděpodobně neočekává, že Kongres za takových okolností uvolní další miliardy na ztrátový podnik. Plánuje zřejmě obvinit Kongres a republikány ze ztráty Ukrajiny.

Druhou prioritou je udržet prozápadní ukrajinskou vládu, i když bude sídlit mimo Kyjev. Washington musí zabránit politickému rozpadu země. I to bude těžký úkol, protože Ukrajinci nesou těžce, že mladí i staří muži jsou nuceni bojovat v prohrané válce a mnozí z nich se nevracejí domů.

A třetí prioritou bude udržet Rusko mimo Evropu. To bude znamenat zabránit evropským zemím uzavírat vlastní dohody s Ruskem. Pokud Moskva v Kyjevě dosadí proruskou vládu, budou muset Evropané najít praktické řešení, jak s Moskvou žít. Klíčovou zemí bude Německo, které se dnes s Ruskem bavit nebude. Nicméně v případě, že Ukrajina padne, Berlín bude muset změnit svou politiku. Nejjednodušší způsob, jak může německá vláda změnit směr a otevřít dveře k rozhovoru s Putinem, je obvinit Spojené státy například ze zničení plynovodu Nord Stream.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.