Přechod na zelenou energii může Číně pomoct v dedolarizaci

Peking posiluje význam jüanu na komoditních trzích se zdroji pro zelenější energetiku jako jsou vzácné zeminy nebo další kritické kovy.

Čína vidí v celosvětovém přechodu na zelenou energii způsob, jak posílit národní měnu jüan, který je hojně využíván na klíčových komoditních trzích země, a zároveň přejít na obnovitelné zdroje energie, napsal Business Insider.

K rozvoji klíčových zdrojů, které jsou nutné pro čisté technologie, jako jsou baterie pro elektromobily a větrné turbíny, potřebuje Čína prosazovat program, kterému dominuje její vlastní měna, jüan.

V procesu dedolarizace, který Čína aktivně podporuje, by se měla pozice jüanu na komoditních trzích výrazně posílit, protože neexistuje žádná záruka, že nadvláda amerického dolaru v globální ekonomice fosilních paliv bude pokračovat.

Důvodem je přední postavení Číny jako globálního dodavatele zdrojů potřebných pro čistší výrobu, jako jsou minerály vzácných zemin a kritické kovy, například kobalt.

Za tímto účelem už Čína zřídila řadu komoditních burz, kde jsou ceny kótovány v jüanech. Patří mezi ně například burza produktů vzácných zemin Pao-tchou, která vznikla v roce 2014 a rovněž burza vzácných kovů Kan-čou, založená v roce 2019. Čína má vedle toho rovněž burzy denominované v jüanech zaměřené na ropu a měď, další kov používaný v zelené energii i v jiných odvětvích.

K dalšímu posílení pozice jüanu a zmírnění obav Pekingu z pokračující síly dolaru a závislosti na něm při stanovování cen a vypořádání komoditních kontraktů může zemi pomoci multilaterální partnerství v rámci BRICS a Šanghajské organizace spolupráce. Jak článek zdůrazňuje, Šanghajská organizace spolupráce potenciálně představuje silnou koalici vývozců a dovozců komodit, která se soustředí na využití jüanu k financování celého životního cyklu komodit od výroby přes obchod až po spotřebu.

Tyto mezistátní struktury pomáhají Číně budovat finanční systém méně orientovaný na dolar a posilovat pozici země v globálním obchodu s komoditami. Úplné svržení dolaru z jeho piedestalu však zatím není ani pro Peking na pořadu dne, protože by to pro zemi, která ve velkém investovala do amerických aktiv, znamenalo značné finanční ztráty.

V případě, že by k de-dolarizaci došlo a čínský jüan by se stal globální měnou či dominantní měnou, přineslo by to velké změny pro globální obchodní systém a mezinárodní politické prostředí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.