Reálné příjmy domácností se nedostaly na předcovidovou úroveň

Graf týdne ukazuje stav reálných příjmů českých domácností: ani ve třetím kvartále uplynulého roku nedosáhly uroveň před začátkem pandemie Covidu-19.

Peněžní a nepeněžní příjmy domácností ve 3. čtvrtletí 2023 nominálně vzrostly meziročně o 6,4 %, uvedl Český statistický úřad. Stejně jako ve všech předchozích čtvrtletích od 1. čtvrtletí 2022 nestačil tento nominální růst na pokrytí růstu cenové hladiny, takže byly reálně příjmy domácností o 0,9 % nižší než ve stejném čtvrtletí předchozího roku. Nicméně mezičtvrtletně vzrostly reálné příjmy domácností o 1,1 % (tj.  po očištění o cenové i sezónní a kalendářní vlivy).

Zatímco nominálně se příjmy sektoru domácností pohybovaly ve 3. čtvrtletí 2023 na 131,6 % úrovně před prvními dopady pandemie covidu, tj. úrovně 4. čtvrtletí 2019, reálně této „předcovidové“ úrovně příjmy sektoru domácností ještě nedosáhly.

Zdroj: ČSÚ (2024)

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.