Už i kancléř Scholz přiznává, že německá vláda je v problémech

Svou rezignaci ale kancléř, kterého média v Německu nazvala „všeználkem“, odmítá.

Německý kancléř Olaf Scholz veřejně připustil, že německá spolková vláda má problémy a věci se nevyvíjejí podle plánu. V nedávném rozhovoru pro noviny Die Zeit řekl: „Jako kancléř nesu odpovědnost za vládu. Tečka. Bylo by tedy absurdní tvrdit, že s ní nemám nic společného.“ Na otázku, zda tato slova znamenají sebekritiku, odpověděl Scholz: „Ano“.

Agentura Bloomberg míní, že tato slova Němce šokovala, protože si doposud mysleli, že Scholz o sobě nikdy nepochybuje. Současný kancléř se totiž dlouho prezentoval jako lídr, který má, bez ohledu na špatný stav ekonomiky, rozpočtovou krizi, kterou si sám způsobil, či výzvy k odstoupení ze strany krajní pravice, všechno pod kontrolou.

Scholzova první reakce na rozhodnutí nejvyššího soudu, že jeho rozpočet je protiústavní, bylo trvat na dosavadním stavu. Když demonstranti v Chotěbuzi přerušili jeho projev, řekl davu: „Žijeme v neklidné době“ a kritiku své vlády smetl slovy, že zřejmě není John Wayne.

Po tomto záblesku lítosti se ale Scholz vrátil do „teflonového módu“. Minulý týden slavil úspěch v souvislosti s tvrdým postojem své země vůči Maďarsku, které nakonec podpořilo vojenskou pomoc Ukrajině. V uplynulém týdnu se spolkový kancléř vydal do Washingtonu, kde už potřetí jednal s americkým prezidentem Joe Bidenem.

Jenže ani profesionální optimista by nedokázal přehlédnout problémy současné německé vlády. Kritici vlády, ale dokonce i někteří její členové, se obávají, že Scholz nemá plán, jak problémy řešit.

V minulosti si vlády v Německu zvykly, že v době krizí si udělily výjimku z rozpočtových pravidel. Teď taková výjimka, aspoň oficiálně, neexistuje. Vláda se díky výroku soudu musí podřídit vlastním rozpočtovým pravidlům financování prostřednictvím dluhu. To jí znepřátelí všechny od zemědělců po podniky. Jeden z německých poslanců za sociální demokracii situaci komentoval slovy: „Prostě už nemáme peníze.“

Eroze kancléřovy moci zneklidňuje zákonodárce z jeho sociálnědemokratické parlamentní skupiny. Jejich strana je v průzkumech na třetím místě se 14 % a volby se konají v roce 2025.

Někteří sociální demokraté jsou toho názoru, že politická debata o Scholzově vedení se rozhoří v září, kdy se krajně pravicová strana Alternativa pro Německo umístí na prvním místě ve třech regionálních volbách.

Například Philipp Tuermer, šéf mládežnického křídla SPD a jeden z nejhlasitějších Scholzových vnitrostranických kritiků, řekl, že kancléř musí „najít cestu z fatálně sestupné dynamiky…místo toho, aby pokračoval v režimu, kde si už nikdo nevěří.“

Minulou středu se v prvním letošním parlamentním projevu kancléři podařilo znovu zmobilizovat SPD ostrými útoky proti vůdci konzervativní opozice Friedrichu Merzovi. Bojovným projevem aspoň na čas odvrátil otevřenou vzpouru v řadách sociálních demokratů.

Kancléř Scholz odmítl nedávné informace ohledně toho, že na tajné schůzce se jednalo o jeho rezignaci. Listu Die Zeit sice připustil, že má pochybnosti o sobě samém, ale na otázku, zda se chystá rezignovat, odpovídá, že nikoliv.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.