Odborníci se obávají, že Trumpovy výroky o NATO „snížily bezpečnost Evropy“

Nedávné Trumpovy výroky přicházejí pro alianci ve velmi kritické době, kdy někteří spojenci otevřeně varují před možnou eskalací ruské války na Ukrajině, zatímco nový americký balíček pomoci Kyjevu uvízl v Kongresu a Evropa se potýká s nárůstem výroby zbraní.

Zpochybňování podstaty NATO Donaldem Trumpem vyvolalo u spojenců v Evropě mrazení. Ti pracují na pohotovostních plánech pro případ, že by se Trump vrátil do Bílého domu. Zdá se však, že škody na alianci již vznikly, uvedl portál Deutsche Welle.

NATO „nemůže být vojenskou aliancí, která funguje v závislosti na náladě prezidenta USA,“ řekl Josep Borrell, šéf zahraniční politiky Evropské unie, novinářům v Bruselu v reakci na nedávné výroky Donalda Trumpa o NATO.

„Jakékoli náznaky, že se spojenci nebudou navzájem bránit, podkopávají bezpečnost nás všech, včetně USA, a vystavují americké a evropské vojáky zvýšenému riziku,“ reagoval v nedělním prohlášení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Trump jako prezident mnohokrát vyhrožoval vystoupením z NATO. Varoval, že donutí Evropany zaplatit za americkou ochranu, a opakovaně zpochybňoval závazek USA vůči jádru aliance – slib zakotvený v článku pět Severoatlantické smlouvy, který stanoví, že „ozbrojený útok proti jednomu nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe se považuje za útok proti všem“.

Trumpovy výroky „zvyšují pravděpodobnost, že NATO bude podrobeno zkoušce ze strany Ruska, zejména pokud by Donald Trump vyhrál volby, ale možná nejen tehdy,“ uvedl Michal Baranowski, výkonný ředitel German Marshall Fund East, amerického think tanku.

„Díky těmto komentářům je Evropa méně bezpečná,“ uvedl pro DW a dodal, že Trump „v myslích mnoha lídrů, a to i na východním křídle NATO, vyvolal otázku, zda budou USA stát po boku všech spojenců v případě útoku na některého z nich“.

Zdá se, že vlády napříč kontinentem chápou, že evropští spojenci musí pro svou obranu udělat více – bez ohledu na to, kdo bude příštím americkým prezidentem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.