Egypt a Turecko obnovily vztahy kvůli hrozící izraelské ofenzivě v Rafáhu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a egyptský vůdce Abdel-Fattáh el-Sísí vyzvali minulou středu v Káhiře k zastavení hrozící izraelské ofenzivy na jihu Gazy v rámci války proti Hamásu.

Vztahy mezi Ankarou a Káhirou se po letech napětí a chladu opět narovnaly. Příčinou dřívějšího dlouhodobého pnutí byl fakt, že Turecko dlouhodobě podporuje panislamistickou skupinu Muslimské bratrstvo, která byla v Egyptě postavena mimo zákon jako teroristická organizace. Nyní turecký vůdce přijel do egyptského hlavního města, což byla jeho první návštěva Káhiry po více než deseti letech. Erdoğan do Egypta zamířil po úterní návštěvě Spojených arabských emirátů, kde se setkal s prezidentem SAE šejkem Mohammedem bin Zayedem Al Nahyanem. Podle egyptských státních médií poté Erdogan přiletěl do Egypta, aby se zde sešel s prezidentem Abdelem Fattáhem el-Sísím v káhirském paláci Ittihádíja. Jejich rozhovory se týkaly bilaterálních vztahů a regionálních výzev, zejména úsilí o zastavení války v Gaze, jak později uvedl el-Sísí na společné tiskové konferenci. “Shodli jsme se na potřebě okamžitého zastavení palby a na potřebě dosáhnout klidu na Západním břehu”, aby bylo možné obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory s konečným cílem vytvořit nezávislý palestinský stát, řekl el-Sísí.

Válka v Gaze začala útokem Hamásu v říjnu 2023, při němž ozbrojenci zabili asi 1 200 lidí, většinou civilistů, a asi 250 jich unesli. Válka se dostala do kritického bodu s izraelskou ofenzívou na město Rafáh na hranici pásma Gazy s Egyptem, kde se ve stanových táborech a přeplněných bytech a přístřešcích tísní přibližně 1,4 milionu lidí, tedy více než polovina obyvatel území. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze nyní celkový počet obětí z řad Palestinců přesáhl 28 000 osob a čtvrtina obyvatel tohoto území hladoví. Erdogan na tiskové konferenci s el-Sísím vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby se vyhnul pozemní ofenzívě v Rafáhu, a obvinil izraelskou vládu, že v Gaze páchá “masakry”. “Snahy o vylidnění Gazy jsou nepřijatelné,” tvrdí. Egypt se obává, že pozemní útok na Rafáh by vyhnal statisíce vysídlených Palestinců přes hranice na egyptský Sinajský poloostrov. Zároveň Egypt pohrozil, že pozastaví platnost desítky let staré mírové smlouvy s Izraelem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.