Rusko a Čínu pojí úzké strategické partnerství, obě země mají odlišné názory a chování na světové scéně

Čínský expert vyjmenoval deset základních odlišností přístupu Číny a Ruska k mezinárodním otázkám.

Minulý měsíc se v Moskvě konalo druhé Fórum multipolarity, kterého se zúčastnili zástupci 130 zemí, začíná svůj text o rozdílech ve vidění mezinárodních vztahů čínský expert na mezinárodní politiku a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Národní čínské univerzity Wang I-wej. A vzhledem k tomu, že se multipolarita stává trendem, je nutné porovnávat rozdíly mezi rozvíjejícími se zeměmi i mezi nimi a Západem.

Během večeře na fóru se jeden z vysokých ruských úředníků zeptal čínského zástupce, proč je Čína schopna vzestupu v rámci západních pravidel, zatímco Rusko může dosáhnout svých cílů pouze zrušením těchto pravidel. Jak Wang dodává, podobné komentáře poukazují „na stesky Ruska nad tím, proč se nemůže integrovat do Evropy, přestože se jeho představitelé považují za její součást.“

Mezi Čínou a Ruskem existují zásadní rozdíly v názorech na mezinárodní pravidla, konstatuje dále autor a nabízí jejich přehled.

Za prvé, Čína usiluje o harmonii a společné dobro, zatímco Rusko klade důraz na neshody.

Zadruhé, Čína má kulturu tchaj čch’, kde se klade důraz na zatlačení protivníka bez použití síly. Rusko má však kulturu „medvěda“.

Za třetí, Čína využívá pravidla světového řádu a snaží se je internalizovat prostřednictvím svých činů a myšlenek. Rusko naproti tomu funguje na principu od vnitřku k vnějšku, přičemž do dnešní podoby se rozšířilo díky značnému vlivu mongolské říše.

Za čtvrté, Čína a Rusko se na světové scéně chovají odlišně a v důsledku toho dosahují odlišných výsledků. Čína klade důraz na inkluzivitu, zatímco vztahy Ruska se Západem byly vždy více konfrontační.

Za páté, Čína od pradávna zdůrazňuje význam symbiotických vztahů. Rusko je naproti tomu více zaměřeno dovnitř.

Za šesté, Čína má relativně zdrženlivý národní charakter, který zdědila ze svých počátků jako zemědělská civilizace s usedlým způsobem života. Rusové zdědili po svých kočovných předcích sklon k pohybu za expanzí.

Za sedmé. Pokud jde o interakci s jinými zeměmi, čínská kultura zdůrazňuje význam spravedlnosti tváří v tvář provinění. Zatímco v Rusku je častým přístupem porazit ostatní v jejich vlastní hře.

Za osmé, Čína sama dodržuje mezinárodní pravidla, místo aby pouze žádala ostatní, aby je dodržovali. Rusko vyžaduje, aby ostatní dodržovali mezinárodní pravidla, a samo se považuje za zemi, která je z těchto pravidel vyňata.

Za deváté, Čína se dívá dopředu a nesnáší imperialistické myšlení. Rusko má tendenci dívat se zpět, soustředí se na znovuzískání ztraceného území a udržuje si imperialistické smýšlení.

A konečně, Čína usiluje o zlepšení mezinárodního řádu, zatímco Rusko chce zpochybnit Západ a unipolární svět.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.