Evropský větrný průmysl „již není konkurenceschopný“

Podle odborníků ztrácí evropská větrná energetika kvůli rostoucím nákladům a slábnoucí veřejné podpoře konkurenceschopnost vůči jiným světovým regionům, což může ohrozit cíle regionu v oblasti obnovitelných zdrojů.

„Evropa už není konkurenceschopná,“ řekl Andreas Evertz, generální ředitel německého dodavatele komponentů pro větrnou energetiku Flender, během konference WindEurope 2024 v Bilbau.

„Pracovní podmínky, platy, náklady na elektřinu, všechny tyto věci neodpovídají tomu, co jsme nakonec ochotni za výrobek zaplatit,“ uvedl.

Snahy Evropy o ochranu jejího průmyslu, jako je zákon o čistém nulovém průmyslu (NZIA – Net-Zero Industry Act), „neřeší ekonomickou stránku věci“ a mnoho společností v odvětví větrné energetiky hledá v souvislosti s lepší konkurenceschopností zdroje některých svých procesů v Asii, podotkl dále Evertz.

EU má závazný cíl zajistit, aby do roku 2030 pocházelo alespoň 43 % celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů, což znamená téměř zdvojnásobení stávajícího podílu zdrojů, jako je větrná a solární energie, a pomoci tak 27člennému bloku dosáhnout do roku 2050 cíle nulové čisté spotřeby.

Ztráta konkurenceschopnosti evropského větrného průmyslu by mohla ohrozit klimatický cíl regionu tím, že zvýší zranitelnost dodavatelských řetězců vůči geopolitickým událostem narušujícím dovoz.

Delegáti konference dále naznačili, že ztráta konkurenceschopnosti by mohla zpomalit hospodářský růst Evropy a ohrozit investice do nových kapacit.

Celý článek najdete na webu Montel News v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.