Uniper: Evropa musí najít nové zdroje plynu a odrazit USA

Reuters. Šéf německé firmy Uniper, Klaus Schaefer uvedl, že evropští dodavatelé plynu musejí zaujmout aktivnější přístup a najít různé zdroje nabídky vzhledem k americkým snahám prodat svůj zkapalnělý zemní plyn Evropě.

Uniper je jedna ze západních firem, které investují do Nord Stream 2, ruského plynovodu do Evropy a nedávno schválené americké sankce mohou učinit realizaci obtížnou

Schaefer k sankcím uvedl: „klíčový důvod pro sankce jsou strategické ekonomické zájmy, které odporují dominanci USA na energetických trzích.“

Uvedl také, že připravenost Uniperu financovat projekt Nord Stream 2 s ostatními evropskými partnery vychází z přesvědčení, že dodatečný plynovod má ekonomický smysl a že příspěvek Uniperu bude ziskový.

Nord Stream 2 má být dokončen v roce 2019 a zřejmě pomůže Rusu zvýšit svůj podíl na trhu v EU, která zdroje plynu nemá.

Schaefer také uvedl, že evropští spotřebitelé by soutěžili s asijskými o LNG, a americké dodávky jsou o 50 % dražší ve srovnání s evropskými referenčními cenami. Takovou prémii nikdo platit nechce, dodal Schaefer.

Americké domácí ceny jsou sice levné, jenže je potřeba dodat náklady zkapalnění plynu, dopravy speciálním tankere a opět plyn „odkapalnit.“

V Evropě existují různé postoje k americkým a ruským záměrům na energetickém trhu. Merkelová popsala Nord Stream 2 jako čistě ekonomický projekt, zatímco Polsko je proti a chce dovážet více amerického LNG, aby přerušilo závislost na ruských dodávkách.

Schaefer také uvedl, že evropští dodavatelé by mohli zvážit výrobu syntetického plynu z nadbytku obnovitelných zdrojů. Uniper patří k firmám, které experimentují s elektrolýzou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.