Jak (ne)tvořit pracovní místa. Pochybná dohoda s Foxconnem

Článek agentury Bloomberg píše o tom, že existují dobré i špatné způsoby, jak lákat investice a tvořit nová pracovní místa. Přestože se investice týká Spojených států, podobnou debatu o investičních pobídkách a lákání nových pracovních míst vedeme i u nás, v České republice.

Guvernér Wisconsinu Scott Walter uvedl, že se u Foxconnu jedná o příležitost, která se objeví jednou za století. Bloomberg k tomu dodává, že kvůli daňovým poplatníkům bude dobré, když se nebude mýlit.

Wisconsin nabízí Foxconn Technology group (čínská firma která vyrábí iPhone a ledacos dalšího a působí také v ČR – pozn. redakce) pobídky k postavení místní továrny ve výši 3 mld. dolarů. Optimisté očekávají, že dohoda vytvoří 13 000 přímých pracovních míst, za pouhých veřejných výdajů 15 000 dolarů ročně – tedy za rok a na pracovníka. A nyní se k tomu všemu zpracovává legislativa.

Takovéto pobídky, píše Bloomberg, jsou obvykle příšerným způsobem jak nalákat pracovní místa – drahou, neefektivní a přinášející s sebou nezamýšlené důsledky. Mohou vést k válkám podbízení mezi státy a ohrozit jiné rozpočtové priority. Mají jen malý dopad na zaměstnanost, růst či mzdy. Mohou vést k nezodpovědnému půjčování. Firmy se často znovu a znovu vracejí, jako to dělají vyděrači a chtějí víc „pochlebování.“ A nic jim nezabrání prostě zmizet, když nastanou těžké časy.

Iracionální veřejná politika

Státy také mají tendenci uvolňovat pravidla. Například, vedle dalších výhod, bude mít Foxconn úlevy u ekologie, nebude muset předkládat standardní studie o ekologickém dopadu. Takovéto výjimky vytvářejí iracionální veřejnou politiku.

Politici někdy říkají, že i špatná pracovní místa, jejichž náklady nesou daňoví poplatníci, jsou lepší než žádná pracovní místa. Ale to pomýlená úvaha: kdyby tyto daňové příjmy mohly najít produktivnější užití, podpořily by růst a efektivitu v ekonomice – a vytvořily tak více pracovních míst.

A jak to tak bývá, Wisconsin je na tom dobře. Jeho míra nezaměstnanosti je o více než jeden procentní bod pod národním průměrem. Ekonomika dodala v minulém roce skoro 40 000 pracovních míst (bez zemědělství, tj. non-farm). Ve srovnání, po těch všech veřejných výdajích a i když dosti nadsadíme, včetně tzv. nepřímých pracovních míst – pak Foxconn dodá, uvádí Bloomberg, tak maximálně 2 300 pracovních míst ročně.

A jaká to budou pracovní místa? Nový závod bude chrlit LCD obrazovky – což je byznys s velice pomalou poptávkou, rostoucí konkurencí a měnícími se spotřebitelskými preferencemi. A co je ještě horší, takováto pracovní místa budou nejspíš automatizována. Foxconn by v to měl doufat, pokud chce, aby jeho investice byly životaschopné. I když se legislativa snaží spojit pobídky se vznikem pracovních míst, dá se to různě zmanipulovat. A jiné pobídky, jako například velké osvobození od daně z tržeb bude pokračovat, a to bez ohledu na to, jestli práci budou vykonávat roboti, nebo lidé.

Jednoduše řečeno, Wisconsin asi pomůže pár lidem do neperspektivního průmyslu, aby našli na chvíli práci, než budou nahrazeni technologiemi – a to na náklady všech v daném státě.

Existuje spousta lepších možností, jak nalákat firmy a pracovní místa. Zlepšit veřejné zakázky, snížit byrokracii, investovat do vzdělávání a kvalifikace.  Spíše než dávat pobídky politicky vhodným sektorům, je lepší zreformovat politiku korporátních daní celkově. A usnadnit, aby domácí mohli podnikat, najímat lidi…

Nic z toho pravda neudělá okázalou tiskovou konferenci. Ale v dlouhém období mnohem více pomůže pracovníkům a daňovým poplatníkům. A to by snad měl být cíl?

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Nadkachna – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11691674

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.