MMF varuje Čínu ohledně nebezpečné úrovně dluhu

Financial Times.  Čínská ekonomika poroste rychleji, než se očekávalo. Důvodem je to, že vláda váhá nad tím pustit se do řešení „nebezpečné“ úrovně dluhu, varuje Mezinárodní měnový fond. Očekávaný růst pro další tři roky je 6,4 %, ve srovnání s předchozím údajem 6 %. Tento rok by čínská ekonomika měla dokonce vzrůst o 6,7 %. Čínská vláda slíbila, že zdvojnásobí velikost své ekonomiky mezi lety 2010 a 2020 a tolerovala tak nárůst dluhu, aby cíl mohla splnit.

A proto se také očekává, že čínský dluh (nefinanční) převýší 290 % HDP do roku 2022, minulý rok činil 235 % HDP. Původně MMF očekával, že se dluh bude stabilizovat na úrovni 270 % HDP.

MMF tvrdí, že „mezinárodní zkušenost ukazuje, že čínská současná trajektorie dluhu je nebezpečná a roste riziko disruptivního přizpůsobení. Vyšší úrovně dluhu také omezí fiskální prostor země na případnou reakci na mezibankovním trhu.

Ale čínský zástupce u MMF Ťin Čung-sia varování fondu odmítá. Podle něj silnější výkon čínské ekonomiky od současného roku není dán jen stimuly, ale spíše jsou odrazem strukturálního přizpůsobení ekonomiky. Scénář MMF, který může uvádět prudké zpomalení čínské ekonomiky je podle něj vysoce nepravděpodobný. V reakci na globální finanční krizi čínské úřady začaly masivně utrácet, což vedlo ke čtyřnásobnému zvýšení dluhu na 28 bilionů dolarů. V Číně se zhoršila efektivitu úvěru, tj. na generování stejného růstu je potřeba stále větších částek peněz.

MMF se také domnívá, že kdyby se tak nestalo, pak by čínský růst byl jen 5,3 %. MMF také kritizoval reformu státem ovládaných firem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.