Německá sociální demokracie před porážkou: Martin Schulz má problém

Přečetli jsme: Předvolební situace německých sociálních demokratů zatím zavání porážkou. Strana má 20 % a to oslabuje jejího lídra Martina Schulze. Jaké chyby udělal? A jaké jsou vyhlídky jeho strany?

Chabá kampaň nechala zmizet naději, že by Merkelová mohla být odejita, napsaly noviny Financial Times k poslednímu vývoji v Německu. 

Martin Schulz se tvrdě pustil do pronajímatele v Hamburku, který plánoval drastické navýšení nájmu. „Zlodějna za bílého dne, nemorální a bezskrupulózní využívání chudých lidí“, i to zaznělo. Jenže pak vyšlo najevo, že pronajímatel byla firma, kterou vlastní Hamburská radnice – a tu řídí sociální demokraté. A celé televizní studio vyprsklo smíchy.

Tato epizoda jen shrnuje pochyby o lídrovi sociální demokracie. Nejdříve byl oslavován jako velká naděje pro stranu, ale nepovedlo se mu zdvihnout stranu z mizérie. Aktuální průzkum dává sociální demokracii jen 20 %. Pokud by toto číslo bylo zopakována za týden, kdy jsou v Německu volby, bude se jednat o historicky nejhorší výsledek sociální demokracie.

Schulzovo postavení ve straně slábne

Oficiálně se poraženecká nálada odmítá, na mítinky prý chodí davy lidí a témata – penze, prekérní pracovní místa i školky, jsou zcela v pořádku. Ale na Schulze už se vytahují nože.

Poslanci ho kritizují za chyby během kampaně. Schulz řekl, že stranu povede jako lídr, ať už bude výsledek jakýkoliv. Ovšem spíše bude tlak na to, aby rezignoval. A interní diskuse se zostřují, už jen o to, co bude po volbách. Velká otázka je, zda SPD zůstane menší partnerem koalice vedené Merkelovou.

Proti tomu jsou ale mnozí straníci. Pokud strana dopadne hůře než v roce 2013, měla by jít do opozice, zní od poslanců. Členové strany prý nechtějí další velkou koalici, všichni se cítí být Merkelovou zneužíváni. Kde jsou dny, kdy byl Schulz hvězdou a kdy preference strany vyskočily vzhůru. Vypadalo to, že Merkelová bude mít konečně zásadního protikandidáta.

Řadu chyb si sociální demokraté způsobili sami, například prohru v Severním Porýní-Vestfálsku. Místní lídr řekl, že se pojedou místní témata, aby Schulz velkou politiku vynechal a SPD ve své baště prohrála. Byla to velká chyba. Tím, že nebyl zrovna v této spolkové zemi viditelný, tak kampaň SPD ztratila švih.

CDU na tom nebyla tak dobře, nebyli jednotní, ale Schulzova absence jim dala možnost se dát do kupy.  Prý ani tak netáhnou sociální témata, neboť zemi se velmi dobře daří.

Další chyby

Ale jsou tu jiné problémy. Kvůli nemoci musel odejít hlavní manažer kampaně Markus Engels. Gerhard Schröder své straně tím, že se připojil do dozorčí rady Rosněfti také moc nepomohl. A debata s Merkelovou nedala straně ten impuls, se kterým se počítalo.

Schulz se podle Financial Times úporně snažil být přátelský, vyprávěl historky ze svého života, nacpal se mezi tázající se a poplácával se s nimi, což některým skutečně nebylo příjemné. V CDU se tak objevilo sloveso „anschulzen“ – přiblížit se k němu velice podivným způsobem. (V němčině už existuje i sloveso „merkeln“, které značí odkládat důležitá rozhodnutí).

A taktika tohoto typu nefunguje.

Na závěr FT uvádějí příklad mladé sociální pracovnice z Lipska. „Nepřesvědčil mě. Říkejte si o Donaldu Trumpovi, co chcete, ale alespoň má charisma. Schulz žádné nemá.“  

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor: Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.