Zpomalení saúdských reforem a dilema ropných cen

Přečetli jsme: Ambiciózní reformy v Saúdské Arábii měly dát odpověď na to, jak umenšit závislost této arabské země na prodeji ropy a na její ceně. Ukazuje se, že nastoupená cesta k hospodářské i sociální reformě této země bude poněkud složitější. 

Klesající příjmy omezují manévrovací prostor pro domácí politiku, napsaly k vývoji v Saúdské Arábii britské noviny Financial Times.

Jen rok po vydání reforem Saúdská Arábie zpomaluje Národní transformační program, který obsahuje řadu cílů a iniciativ. Ty mají sloužit k Vizi 2030, tedy k plánu diverzifikovat ekonomiku země a snížit její závislost na příjmech z ropy.

Národní transformační program byl od začátku nesmírně ambiciózní, obsahuje 543 iniciativ a 346 cílů. Má také přesnější cíle, měřitelné výsledky, splňuje podmínku transparentnosti i zodpovědnosti, je zde důraz na vzdělání a dovednosti občanů země. Jenže prostě řada cílů byla nerealistická. jako například ta ztrojnásobit neropné příjmy do roku 2020, uvádí článek dále. 

Oznámit řadu cílů může být ovšem efektivní cestou, jak vyburcovat vládní byrokracii a také ukázat vážnost návrhů občanům, ale i zahraničním investorům. Ti už viděli řadu vizí reforem, které přišly a zase odešly.

Přechod k dostupnějším cílům tak ukazuje, jak náročná na zavedení nová strategie bude. Ale také to znamená, že země u strategie zůstává. I tak bude potřeba značného pokroku, aby se podařilo něčeho dosáhnout.

Cena ropy a problémy saúdské ekonomiky

Čím přísnější škrty, tím víc klesne ekonomicky. Problém Saúdů spočívá v tom, že nízké ceny ropy omezují prostor pro fiskální manévrování. MMF odhaduje, že pro Saúdskou Arábii je zlomová cena 84 dolarů za barel (kdežto Brent se pohybuje kolem 50 dolarů za barel). Království má velké fiskální deficity a její rezervy spadly o skoro třetinu od roku 2014, na méně než 500 mld. dolarů.

Saúdská Arábie si může dát půjčovat a využívat rezervy, ale vyhlídky na nízké ceny delší dobu jen zesilují nutnost snížit vládní výdaje, nebo zvýšit příjmy. MMF snížil vyhlídky na růst na 0,1 % pro tento rok a 1,1 % na příští rok.

Jenže snižovat výdaje tím, že se škrtá na mzdách státních pracovníků, uvalují daně, nebo se snižuje dotace v sobě skrývá rizika v politické sféře a to zrovna v době, kdy královská rodina prochází značnou proměnou, protože korunním princem se stal Mohamed bin Salmán.

Škrtací opatření už byla omezena, v dubnu král Salmán obrátil škrty veřejnému sektoru a vrátil benefity a v červnu se vrátily mzdy, které byly předtím kráceny. A také byla odložena energetická reforma.

Americká břidličná revoluce je dalším problémem pro reformní program, schopnost Američanů navýšit těžbu rychle za nižší ceny je pokličkou pro to, aby ceny rostly více.

Z pohledu trhu ropy to, že nyní bude pomalejší tempo reforem, zvyšuje tlak na navýšení příjmů tím, že se bude držet současná ropná dohoda členů i nečlenů OPEC. A také roste znovu důležitost vstupu Saudi Aramco na burzu v příští roce, což by mělo přinést pro veřejný investiční fond až 100 mld. dolarů.

Saúdská Arábie má značný význam, jak jako flexibilní producent ropy, ale i pro stabilitu a bezpečnost v regionu Blízkého východu. Její pokusy o snížení závislosti na ropě, otevřenost vůči zahraničním investicím a liberalizace společnosti by měly být vítány a podporovány. Ale výzvy jsou nadále obrovské, především proto, že břidličná éra snižuje ceny ropy i pokusy o snížení fiskálních deficitů zase zpomalují ekonomiku.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.