Kurzweil z Googlu: Singularita, spojení lidské inteligence a strojů, nastane do roku 2045

Přečetli jsme: V roce 2045 má lidstvo dosáhnout momentu spojení své inteligence s tou umělou, vytvořenou. Na rozdíl od jiných si ředitel technické sekce Googlu myslí, že to lidstvu přinese pozitiva.

Ray Kurzweil je ředitelem technické sekce Google a také známým futuristou, který se může pochlubit dlouhým seznam přesných předpovědí. On sám uvádí úspěšnost 86 procent. Na konferenci v Texasu uvedl, že technologická singularita nastane asi za třicet let.

Kurzweil dále uvedl, že rok 2029 je datem, v němž podle jeho předpovědi umělá inteligence projde Turingovým testem a tedy dosáhne lidské úrovně inteligence. A rok 2045 je rokem „singularity“, v němž podle něj znásobíme naši efektivní inteligenci miliardkrát tím, že se spojíme s inteligencí, kterou jsme vytvořili.

Stroje chytřejší než lidé

Singularita je bodem, kdy všechen pokrok v technologie, hlavně v umělé inteligenci povede k tomu, že stroje budou chytřejší než lidé. Kurzweilův odhad pro singularitu je konzistentní s jinými predikcemi. Kurzweil ovšem říká, že proces směrem k singularitě už započal.

Podle něj to povede k tomu, že počítače budou mít lidskou inteligenci, nebo je budeme vkládat do našich mozků, spojíme se s cloudem a to rozšíří možnosti toho, kdo jsme. Není to jen budoucí scénář, částečně už to tu je a bude to dál zrychlovat.

Všichni tak nějak víme, že dříve nebo později toto přijde. Ale otázka pro téměř každého je: má se lidstvo singularity bát? Všichni ví, že když stroje se stanou chytřejší než lidé, pak budou chtít ovládat svět. Je to tak? A mnoho skvělých vědců a osobností vědy jako je Stephen Hawking, Elon Musk či Bill Gates varují před takovou budoucností.

Kurzweil si to ale nemyslí. On se moc singularity neobává, nebo přesněji říká, že se na ni těší. Podle něj science fiction popisuje stav, kdy skvělá umělá technologie zotročí lidstvo a je jen: fikcí.

Podle Kurzweila to není realistické. Vždyť dnes ve světě nemáme jednu či dvě umělé inteligence, máme jich miliardy. Pro Kurzweila je singularita příležitost, aby se lidstvo zlepšilo. Ta stejná technologie, která učiní umělou inteligenci ještě inteligentnější může pomoci i lidstvu.

Stroje nejsou nebezpečí

Stroje nám podle Kurzweila pomáhají, posilují nás, činí nás chytřejšími. Možná je ještě nemáme uvnitř těla, ale tak ve 30. letech tohoto století už spojíme náš neokortex, tedy část mozku, která slouží k přemýšlení, ke cloudu.

Tato idea je podobná Muskově kontroverzní ideji „nervové krajky“ či konceptu meta-inteligence.

Podle Kurzweila bude více neokortexu, takže budeme vtipnější, lepší v hudbě, více sexy. To, co je v lidech hodnotného, znásobíme. Někteří vidí jeho vize jako fantazii, těm Kurzweil říká, že už nyní jsou tu lid s počítačem v mozku – pacienti s Parkinsonovou nemocí. A tak, říká Kurzweil, už strčila kybernetika nohu do dveří…

A protože se technologie vylepšuje, pak během 30. let bude vynalezena technologie, která může být vložena do mozku a zlepšit naši paměť.

Místo toho, aby stroje převzaly svět, vidí Kurzweil jinou verzi singularity. Podle je to budoucnost jedinečné syntézy mezi člověkem a stroji.

Vše to ovlivní, zakončuje Kurzweil. Budeme schopni splnit fyzické potřeby všech lidí, rozšíříme naši mysl a znásobíme umělecké kvality, kterých si ceníme.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.