Armáda převzala kontrolu v africkém Zimbabwe

Zpráva dne: Po celkem 37 letech se zdá být vláda prezidenta Roberta Mugabeho minulostí. V zemi během středy převzala kontrolu armáda a prezidenta drží v domácím vězení.

Armáda afrického Zimbabwe ve středu oznámila, že drží v zajetí prezidenta Roberta Mugabeho a jeho ženu a že převzala kontrolu nad vládními úřady a v ulicích hlavního města hlídkuje po tom, co došlo v noci ke střetům. K nim patřilo vojenské obsazení státních médií.

Tyto kroky vzbudily spekulace o vojenském převratu v zemi. Vojáci něco takého odmítají a mluví o “nekrvavé opravě”. Prezident Jižní Afriky Zuma už informoval během středy, že Mugabe je v pořádku, ale zadržený u sebe doma.

Zimbabwe je poprvé svědkem vojenské opozice proti 93-letému Robertu Mugabemu, který stojí v čele země od roku 1980 a patří k nejdéle sloužícím autoritářům.

K vystoupení armády proti prezidentovi došlo po tom, co Mugabe odvolal svého zástupce Emmersona Mnangagwu. V roli viceprezidenta ho měla nahradit první dáma země Grace Mugabe, která ale je – jak se ukázalo – nepopulární. Naopak právě Mnangagwa měl poměrně silnou podporu právě v řadách armády, píše AP. Grace Mugabe je v zemi známá svým luxusním a drahým životním stylem. Ve vládě řídila neformální skupinu G40, ministrů a úředníků, kteří jsou ve věku 40 až 50 let a nemají zkušenosti s válkou proti bílé menšině v bývalé Rhodesii.

Současný pobyt Mnangagwy není jasný, i když se ví, že bývalý viceprezident ze země z obavy o život svůj a svojí rodiny minulý týden odjel.

Ulice hlavního města Harare obsadili vojáci, zatímco běžní občané stojí fronty u bankomatů a bank, aby si vybrali omezené množství hotovosti.

V projevu v televizi řekl generálmajor Sibusiso Moyo, že cílem kroků armády je se zaměřit na skupinu kriminálníků kolem Mugabeho a obnovit v zemi pořádek a spravedlnost. AP píše, že pod skupinou kriminálníků Moyo mínil skupinu G40. Odmítl, že by se jednalo o vojenský převrat.

Prezident Mugabe je v domácích vězení a jeho bezpečnost je dle slov generálmajora Moyi zaručena. Přislíbil dále, že až armáda dosáhne svého cíle, věci se vrátí do normálu.

Jihoafrický prezident Jacob Zuma se do situace vložil a sdělil, že poslal svoje ministry obrany a bezpečnosti státu do Zimbabwe k jednání s Mugabem a vojáky. Vyjádřil naději, že armáda v Zimbabwe bude respektovat ústavu a situace se nevymkne kontrole.

Představitel asociace zimbabwských veteránů, který podporoval Mugabeho, nyní podpořil vojáky. Asociace je přesvědčena, že armáda učinila “nekrvavou korekci hrubého zneužívání moci”. Chris Mutsvangwa, předseda asociace válečných veteránů, dále sdělil, že věří v to, že armádě se podaří zemi vrátit “skutečnou demokracii”.

Ilustrační obrázek: Autor – Dariusmutamba – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63765599

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.