Velké výzvy pro libanonského premiéra Harírího

Přečetli jsme: Co čeká Libabon po návratu premiéra Saada Harírího zpět do vlasti? Bude schopen autonomně jednat kompromis, nebo bude prosazovat saúdskou pozici? 

Saad Harírí se vrátil do Libanonu poté, co ze Saúdské Arábie oznámil své odstoupení z funkce premiéra. Libanonci doufají ve vyřešení konfliktů, píše o situaci v Libanonu dopisovatel WDR Björn Blaschke.

V Bejrútu je možno vidět mnoho plakátů na nichž stojí „Jsme s tebou“, což je samozřejmě myšleno směrem k Harírímu. Jeho příznivci vítali jeho návrat celým průvodem aut.

Státní svátek je dobrá příležitost k návratu Harírího do země. Je to 74 let, kdy se Libanon stal nezávislým. V malé zemi žije více než dvanáct náboženských skupin, všechny mají své zastoupené strany v parlamentu.

Pro vnitřní politiku to znamená nutnost stále hledat kompromisy. A navíc jsou tu různé regionální velmoci, které využívají náboženské skupiny, aby znovu a znovu vyvolávaly konflikty. Írán a Saúdská Arábie jsou samozřejmě ve hře. Harírí sám je na straně Saúdské Arábie, tedy na straně sunnitů.

Je tedy jasné, že v Libanonu je aktivních mnoho cizích sil. Stále se snaží vměšovat se.

Zůstane Harírí premiér? Prezident jeho odstoupení nepřijal, proto v daný moment nadále zůstává premiérem. Ale když odstoupí v Libanonu, pak to takové rozhodnutí prezident příjme, i když se nejspíš pokusí vyjednávat.

Je možné, jak se spekuluje, že Harírí předá seznam s požadavky Saúdů, například k tématu zacházení s Íránem, nebo jak by se měl v Libanonu chovat Hizbolláh. Koneckonců něco podobného chtěli Saúdové už v případě Kataru, kde se jim to ale nepovedlo.

V dané situaci  tak v zemi panuje  velká nejistota, s čím vlastně současný premiér Harírí přijde. Zaujme pozici pro Saúdy, protože je pod jejich tlakem? Nebo bude ochoten ke kompromisu a pokusí se něco vyjednat s prezidentem a možná i s Hizbolláhem?

Může zde být také vazba na Jemen – ta by například mohla Hizbolláh uvést k tomu, že se postará o klid na místě konfliktu. Škála toho, co je pro Irán důležité, zahrnuje Libanon velmi vysoko, zatímco Jemen bude dost na dolních příčkách zájmu Teherénu.

Nicméně pro Saúdy to může být obráceně – válka trvající dva a půl roku už stála hrozně moc peněz. Jemen proti Libanonu – výměnný obchod, který by mohl přinést klid.


Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63863460

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.