Čína a regionální formát 16+1 ohrožují soudružnost Evropské unie

Přečetli jsme: Spolupráce mezi regionem střední a východní Evropy a Čínou, kterou představuje platforma 16+1, je ohrožením soudružnosti Evropské unie, které by ji neměla nechat bez reakce. 

Čína buduje iniciativu 16+1 jako platformu pro projekt Jednoho pásma, jedné stezky, což má důsledky pro Evropskou unii, míní Lucrezia Poggetti na stránkách časopisu The Diplomat. (Poznámka redakce: Článek publikujeme jako další názor ze spektra hodnocení tohoto projektu. Jiný názor se dočtete zde.)

Maďarsko bylo v poslední době spojeno s fiaskem projektu Jednoho pásma, jedné stezky v souvislosti s tím, že práce na ambiciózním železničním spojení mezi Bělehradem a Budapeští musely být zastaveny. Na vině bylo porušení evropských zákonů. Ale problémy stranou. Budapešť se stala hostitelem fóra předsedů vlád skupiny 16+1, která sdružuje 16 zemí ze střední a východní Evropy a Čínu.

Ve skutečnosti musí Peking ještě uskutečnit svoje sliby ohledně investic do infrastruktury v regionu. Zatím ale budoval institucionální platformu pro svůj projekt v podobě platformy 16+1. To stává testem pro Evropskou unii, míní autorka dále.

Diplomatická iniciativa Číny v Evropě

Tento rámec pro spolupráci vznikl v roce 2012 ve Varšavě a je to jedna nejrozvinutějších diplomatických iniciativ Číny v Evropě, která zahrnuje 11 členských zemí EU ze střední a východní Evropy a pět balkánských zemí, čekatelů na členství v EU.

Po finanční krizi Peking začal tento formát s přísliby investic, ekonomické a obchodní spolupráce a většího propojení regionu. Potom co Čína spustila projekt Jednoho pásma, jedné stezky stal se tento formát platformou pro rozvoj infrastrukturních projektů k propojení Asie s Evropou. Cílem je umožnit čínský přístup na evropské trhy, vývoz přebytečného čínského kapitálu a práce. Takto chce vytvořit z Číny globální velmoc.

V danou chvíli je čínské ekonomické zainteresování v tomto regionu daleko za svými přísliby. I když Čína oznámila minulý rok 10 miliard euro investic do infrastrukturních projektů ve střední a východní Evropě, stále její hlavní investice směřují do Velké Británie, Německa, Itálie a Francie.  Maďarsko je v regionu výjimkou a obdrželo investice z Číny. I když železniční spojení mezi Bělehradem a Budapeští je nyní u ledu díky Evropské unii.

Zatímco se na realizaci čínských příslibů ekonomické spolupráce a investic čeká, politická a institucionální kooperace jde velmi dobře v rámci formátu 16+1. Je tu už funkční instituční zázemí pravidelných ministerských konferencí, které se scházejí podle sektorů (například energetiky nebo dopravy).

Region má velké plány

Vlády v Pobaltí a ve východní Evropě si mezitím chválí svojí spolupráci s Čínou. Lotyšsko přislíbilo posílit svojí kooperaci v oblasti dopravy, logistiky, obchodu a turismu i investic do infrastruktury. Maďarsko na probíhajícím summitu chce oznámit tender na železnici Bělehrad-Budapešť. Nebo Polsko oznámilo v říjnu, že plánuje nový letecký hub mezi Evropou a Asii, který se spojí vysokorychlostní železnicí.  Slovinsko se prosazuje jako logistický hub ve střední Evropě a na Jaderském moři.

Vzhledem k vysokým očekáváním těchto zemí, summit formátu 16+1 se stane podle autorky článku testem soudružnosti Evropské unie.

Evropská unie vnímá formát 16+1 s obavami už od roku 2015. V resoluci Evropského parlamentu z roku 2015 se mluví o tom, že by státy EU měly mluvit s Pekingem jedním hlasem a tento formát by neměl rozdělit EU nebo oslabit její pozici ve vztahu l Číně a adresovat otázky lidských práv.

Čína a země střední a východní Evropy představily tuto iniciativu v pozitivním světle jako příspěvek ke vzájemných vztahů. Premiér Li Kche-čchiang ujistil na summitu ASEAN-EU Donalda Tuska o tom, že formát 16+1 v souladu s balancovanými vztahy mezi EU a Čínou.

Jenže, míní autorka dále, evropská integrace je v sázce, když východoevropské země využívají Číny jako nátlakového argumentu na Brusel. Ukázalo se to, když makedonský prezident Ivanov tvrdil, že Evropská unie se o balkánské země nezajímá a nutí, aby se jejich vlády obrátily k Číně.

Význam summitu 16+1 je mnohem větší než konkrétní sliby Pekingu a prohlášení o investicích. Formát 16+1 je plný symbolismu, který může ohrozit soudružnost EU, pokud se nechá bez odezvy.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.