Edward Snowden se vrátil do USA

Milan Daniel o tom, co se mu zdálo…

Stalo se tak poté, co se americký disident, whistleblower (čeština to laskavě překládá jako „informátor“), bývalý zaměstnanec CIA , který do tisku vynesl informace o masivním a do té chvíle před veřejností utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA (Wikipedie), dozvěděl, že do Ruska se vrací kritik tamního režimu Alexej Navalnyj.

Když on, já taky, řekl si.

Letadlo, na jehož palubě Snowden cestoval, mělo původně přistát na Kennedyho letišti v New Yorku, avšak poté, co FBI zaregistrovala, že na sociálních sítích se svolávají komunisté, bylo éro přesměrováno na Andrewsovu leteckou základnu. Komunisté ho údajně chtěli vítat jako hrdinu. Oba se ovšem zapřísahali, že to nebyla pravda.

Snowden byl po přistání okamžitě zatčen a obviněn ze soustavného poškozování amerických národních zájmů v cizině, za což mu hrozilo několik set let vězení. Na jeho podporu se den poté v šedesáti amerických městech demonstrovalo a komunistů bylo podle ruské agentury Novosti zatčeno na dvě stě.

Kreml vyzval k jeho okamžitému propuštění a pohrozil, že pokud se tak nestane, přestane dovážet americkou ropu.

Snowden mezitím propašoval z Alcatrazu moták, v němž píše, že se nehodlá věšet ani na teplákové bundě.

Alexej Navalnyj nechal své nezištné spolupracovníky odpálit video o Putinově paláci a vydal prohlášení podobného obsahu.

V amerických městech mezitím začalo nabývat na popularitě hnutí Snowman Lives Matter. V jasné narážce se postavilo za Snowdena. Sněhuláci rostli po celých Státech jako houby po dešti.

Prezident Biden z toho byl zmaten, moc k tomu ostatně už dříve nescházelo. Dal Snowdenovi milost a současně ho jmenoval svým poradcem. Na jeho radu zastavil i trestní stíhání Juliana Assange, omluvil se mu a nařídil vyplatit mu vysokou částku za újmu již utrpěl. Vyslovil přitom naději, že bude použita na rozvoj serveru WikiLeaks. Americký  velvyslanec v Londýně Assange požádal o schůzku a tlumočil mu Bidenovo politování, že jej jako australského občana nemůže jmenovat ředitelem CIA.

Začaly se dít věci. Biden oznámil zrušení vojenských základen v Turecku. Následně prezident vyzval svého ruského a čínského kolegu k zahájení jednání o odzbrojení. Z Teheránu přišla zpráva, že ajatolláhové zvou na návštěvu papeže Františka.

Putin nechtěl být pozadu. Nový šok: nařídil, aby sídlo na pobřeží Černého moře bylo věnováno skautům a pionýrům. Navalného propustil a jmenoval ho jeho ředitelem, řka, aby děti učil, že pravda a láska vždy zvítězí nad lží a nenávistí.

Tož tak nějak by to bylo… Jenže jsem se probudil, u dveří mňoukala kočka a venku štěkal pes.

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons, CC licence

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.