Obchodní dohoda mezi EU a Čínou je u ledu

Důvodem jsou vzájemné sankce a celkové napětí ve vztazích mezi EU a Čínou v souvislosti s podezřeními ohledně porušování lidských práv v Číně.

Zavedení vzájemných sankcí mezi Evropskou unií a Čínou vede podle slov eurokomisaře pro obchod Valdise Dombrovskise ke suspendování ratifikace obchodní dohody mezi EU a Čínou, která byla dohodnuta na konci roku 2020.

Dombrovskis minulý týden řekl, že současná situace, ve které byly zavedeny sankce EU vůči Číně, na které Čína reagovala vlastními protisankcemi, nesvědčí ratifikaci dohody. Podle analytiků nejsou slova eurokomisaře překvapivá a jsou odrazem zhoršení vztahů mezi EU a Čínou v posledních měsících.

EU se připojila k USA, Kanadě a také Velké Británii a na Čínu uvalila sankce v souvislosti s podezřením na porušování lidských práv ujgurské menšiny v Číně. Peking na tyto sankce odpověděl vlastními sankcemi. Podle webu Euractiv Dombrovskisova slova neznamenají, že obchodní dohoda byla formálně pozastavena. Znamenají, že dohoda je v současné době politicky nemožná.  Dombrovskis také řekl, že ratifikace dohody bude záležet na tom, jak se budou dále rozvíjet širší vztahy mezi EU a Čínou.

Obchodní dohody mezi EU a Čínou pod názvem „Comprehensive Agreement on Investment (CAI)“ bylo dosaženo v prosince 2020 a od počátku čelila opozici z řad Evropského parlamentu právě v souvislosti se zprávami o táborech nucených prací v Číně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.