Chaos, nejhorší krize Bidenova prezidenství, Saigon a úder reputaci USA

Prezident Biden čelí nyní kritice hlavního proudu za stažení jednotek z Afghánistánu a za „vzdorovitou“ reakci.

Komentář pro americkou tiskovou agenturu Associated Press od Jonathana Lemire se věnuje reflexi rychlého nástupu Tálibánu v Afghánistánu a také rychlému kolapsu zdejší vlády, kterou USA podporovaly. Za afghánskou válku a chyby, které se staly, nesou odpovědnost čtyři američtí prezidenti. Joe Biden je ale tím, kdo čelí chaotickému a násilnému završení této války. Biden se této realitě postavil tím, že obvinil Trumpa a jeho dohodu s Tálibánem, vyjádřil zklamání z prezidenta Ašrafa Ghaního a také si stěžoval na afghánské armádní jednotky. Prezident sklidil kritiku od republikánů a zastal se ho jen málokterý z demokratů.

Biden ve svém projevu přijal odpovědnost pouze za odchod, nikoliv za jeho provedení, všímá si komentář. Kolaps afghánské vlády je největší zahraničněpolitickou krizí Bidenova mladého prezidentství. Připomíná odsun USA z Vietnamu nebo neúspěšnou invazi v Zátoce sviní na Kubě. Nástup Tálibánu ohrožuje ženy a dívky v Afghánistánu a také představuje hrozbu pro globální vnímání spolehlivosti USA.

Biden zareagoval tím, že odmítl chyby při chaotickém stahování a znovu zopakoval správnost tohoto kroku, za kterým si stojí.

„Do hloubi duše věřím tomuhle: je špatné přikazovat americkým jednotkám zvýšené nasazení, pokud totéž neudělají afghánské ozbrojené síly…Kolik generací amerických dcer a synů byste chtěli, abych poslal bojovat do afghánské občanské války? Nebudu opakovat chyby, které jsme udělali v minulosti,“ prohlásil k tomu americký prezident.

Jeho tón i tentokrát zněl stejně jistě, jako když na konci července sliboval, že k žádné evakuaci podle vietnamského scénáře v případě Afghánistánu nedojde. Pondělní obrázky z Kábulu nicméně Saigon připomínaly. Tisíce Afghánců, mezi nimi mnoho tlumočníků a dalších pomocníků amerických jednotek, se snažily dostat na letiště a uprchnout před Tálibánem.

Scény z letiště, kde se zoufalí lidí snaží dostat do amerického vojenského letadla, několik se pokusí připoutat se k podvozku a pak zahyne, byly široce kritizovány. A bezpečnostní experti už hovoří o tom, že by se ze země mohl stát přístav terorismu.

Komentář dále píše, že všechny prezidentské administrativy od začátku války se snažily o výcvik afghánských vládních vojsk, aby je připravily na odchod USA. Tato investice americké krve, času a peněz ale byla k ničemu. Tálibán dobyl většinu země bez odporu, afghánský prezident uprchl ze země.

Bidenově administrativě tento rychlý kolaps jen potvrdil, že rozhodnutí odejít bylo správné. Pokud vládní vojska tak rychle selhala, pak by rok nebo půl rok dalšího pobytu Američanů nic nezměnil. Toto rozhodnutí bylo polarizující. Nyní ale republikáni Bidena obvinili z chaosu, i když řada z nich odsun v době Trumpova prezidentství podporovala.

Faktem je, píše komentář AP, že Biden již víc než deset let tvrdí, že Afghánistán je pro Spojené státy jakýmsi očistcem. Vnímal zemi jako zkorumpovanou, závislou na USA a nespolehlivou. Jeho cílem bylo chránit Američany, nikoliv budovat zemi. A Bidenovo okolí poukazovalo na průzkumy: většina Američanů si přeje stažení.

Tento politický hazard by však mohl být riskantní. Scény strachu a násilí z Afghánistánu se vysílají po celém světě a chaos v Kábulu způsobí, že „Saigon bude vypadat jako Disney World“, jak to komentoval republikán a veterán z Afghánistánu Adam Kinzinger. Kinzinger řekl, že se najde hodně lidí, které „Spojené státy velmi zklamou…nevyhnutelně budeme někde v konfliktu. Jak potom místní přesvědčíme, že věci dotáhneme do konce, když opouštíme ty v Afghánistánu?“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.