Putinův příbuzný nebude kandidovat do Dumy

Roman Putin oznámil, že po konzultaci s člověkem, kterého si nejvíce váží, se vzdá kandidatury do Státní Dumy.

Roman Putin je podle ruských médií synem bratrance současného ruského prezidenta Vladimira Putina. V úterý 10. srpna oznámil na svém Instagramu, že na doporučení člověka, kterého si nejvíce váží, nebude kandidovat v parlamentních volbách do Státní Dumy.  Bude ale pokračovat v politické činnosti, jak napsal dále.

Předseda Územní volební komise č. 4 v Petrohradu Ildar Zapirov Putinovu rezignaci potvrdil. Roman Putin měl kandidovat v jednomandátním volebním okrsku v Petrohradě jako nezávislý kandidát.

Už v prosinci 2020 se objevily v ruských médiích informace o tom, že Roman Putin založil politickou stranu „Rusko bez korupce“. Politická strana má na svém webu celkem tříbodový program: spolupráce na strategickém rozvoji Ruska, včetně důstojné životní úrovně občanů, zformování sociálního a efektivního státu a spravedlivá, svobodná a sociální společnost.

Noviny Vědomosti informovaly v červenci minulého roku o tom, že Roman Putin (43 let) má být synem prezidentova bratrance Igora a pochází z Rjazaně. V roce 2001 měl absolvovat Vojenskou akademii materiálního a technického zabezpečení, nicméně pracovat začal pro FSB, kde se věnoval širokému okruhu problémů, například boji s korupcí a také boji proti drogám. V roce 2003 nicméně odešel do civilu a pracoval v městské správě, dále také v místní pobočce telekomunikační firmy MTS a v roce 2011 se stal šéfem správní rady společnosti MRT, která se věnovala vedle výroby hydroplánů a lehkých letadel také opravám vagónů. Mezi roky 2012-2013 měl Putin pracovat jako poradce dvou gubernátorů – novosibirkého Vasilije Jurčenka a jamalo-něněckého Dmitrije Kobylkina. Jurčenko s  Putinem ukončil spolupráci v souvislosti se špatně odvedenou prací. Jurčenko byl po třech měsících sám odvolán z postu gubernátora v souvislosti se ztrátou důvěry. Následně, v roce 2014, Putin založil firmu, která využívala jeho příjmení. Putin Consulting LTd se zaměřila na podporu ruského byznysu a přilákání zahraničních investic do Ruska. V roce 2020 se pustil do politiky a založil novou politickou stranu. Experti tehdy viděli šance na politický úspěch tohoto politika velmi skepticky.

Ilustrační foto: Autor – Яна Задорожная, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30326332

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.