Španělský list El País zveřejnil odpovědi USA a NATO na ruské požadavky

Autor a novinář Anatol Lieven ve svém příspěvku pro Responsible Statecraft rozebírá dokument, v němž USA a NATO odpovídají na ruské požadavky týkající se rozšiřování NATO a rozmístění vojsk ve východní Evropě. Dokument zveřejnil španělský list El País.

Dokument NATO vyvolává důležitou otázku, komu se vlastně sekretariát NATO (který tento dokument sepsal) zodpovídá? Zdá se, že nikoliv členům NATO jako celku, z nichž někteří by s tónem tohoto prohlášení silně nesouhlasili. Washingtonu? Ale proč tedy dokument o tolik nepřátelštější a nediplomatičtější než ten americký? Než se však začneme zabývat těmito prohlášeními, píše dále Lieven, je třeba zdůraznit, že jedna západní linie ohledně ruských požadavků se již ukázala jako nepravdivá: totiž že nikdy nebyly zamýšleny jako seriózní základ pro jednání a že Rusko vždy plánovalo využít jejich odmítnutí jako záminku k invazi na Ukrajinu. Je zřejmé, že kdyby tomu tak bylo, Rusko by již dávno provedlo invazi.

Vše nasvědčuje tomu, že prezident Putin a jeho administrativa se ve skutečnosti stále chtějí vyhnout válce a doufají, že se jim podaří získat od Západu dostatek ústupků, které by Rusku poskytly určité konkrétní výhody a umožnily Putinovi tvrdit, že jeho politika nátlaku je alespoň částečně úspěšná.

Lieven dále ve svém článku srovnává tón amerického prohlášení, které je podle něj „tvrdé, ale zdvořilé“, kdežto „prohlášení NATO začíná chvástavou propagandou“: NATO je obranná aliance a nepředstavuje pro Rusko žádnou hrozbu. Vždy jsme usilovali o mír, stabilitu a bezpečnost v euroatlantickém prostoru a o celistvou, svobodnou a mírovou Evropu.

Od útoku NATO na Srbsko v roce 1999 a Libyi v roce 2011 tomu věří jen velmi málo lidí v širším světě, míní Lieven.

Ve zprávě NATO se mj. uvádí, že …více než třicet let se NATO snaží budovat partnerství s Ruskem…

K tomu Lieven uvedl: Jak Moskva moc dobře ví, přístup NATO k „partnerství“ s Ruskem spočíval v tom, že vypracovalo společnou pozici (obvykle diktovanou Spojenými státy) a pak na schůzkách s Ruskem předložilo hotovou věc. Dokonce i v případech, kdy většina evropských členů NATO souhlasila s Ruskem (například odstoupení Bushovy administrativy od smlouvy ABM), nebyli nikdy ochotni postavit se na jednání takzvané Rady NATO-Rusko na stranu Ruska. Rusko bylo ve skutečnosti zcela vyloučeno z evropské bezpečnostní architektury navržené Severoatlantickou aliancí. Touha Moskvy změnit tuto situaci je jádrem současné ruské strategie.

Celý článek si můžete přečíst v angličtině zde.

***

Je mírové řešení stále možné? Masha Gessenová a Anatol Lieven o Ukrajině, Putinovi a NATO

Web Democracy Now přinesl 7. února rozhovor s Anatolem Lievenem a rusko-americkou novinářkou Mashou Gessenovou. Videozáznam i přepis v angličtině najdete na tomto odkazu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.