Ignorujte apokalyptické předpovědi, řekl Kuleba

Ukrajinský ministr zahraničí se znovu snažil uklidňovat situaci, zatímco Bílý dům tvrdí, že invaze Ruska je možná „každým dnem“.

Ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba v neděli 6. února vyzval, aby lidé ignorovali „apokalyptické předpovědi“ o blížící se ruské invazi. Řekl, že Ukrajina je silná a má bezprecedentní mezinárodní podporu. „Nepřítel by se měl bát nás, ne my jeho,“ cituje Reuters Kulebův Twitter.

Před ním vyvracel podobné předpovědi i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který řekl, že Ukrajina není potápějící se Titanic, a obvinil USA a média z podněcování paniky, která tíží hospodářství, zatímco „v ulicích žádné tanky nejsou“.

V sobotu se objevila informace dvou amerických představitelů, která tvrdí, že Rusko připravuje plnou invazi na Ukrajinu „do poloviny února“, protože má na místě „asi 70 % bojové síly“, kterou k útoku potřebuje. Podle USA Rusko na hranice vysílá další taktické prapory.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli řekl, že Rusko může podniknout vojenskou akci „každým dnem“, ale stále se může rozhodnout pro diplomacii.

„Různá hlavní města mají různé scénáře, ale Ukrajina je připravena na jakýkoli vývoj,“ řekl k tomu Kuleba.

Eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni v neděli řekl v italské národní televizi RAI, že pozornost by se měla zaměřit na diplomacii, dodal však: „Musíme pomoci zemím NATO sousedícím s Ruskem a posílit je také z vojenského hlediska“. V případě „zhoršení situace“ má být EU připravena na ekonomické reakce a sankce, dodal.

Psali jsme:

 Ilustrační foto: Autor – Ministry of Foreign Affairs of Ukraine, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93013092

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.