Putinův následník? Kdo je muž, o kterém se spekuluje jako o Putinově nástupci

Přečetli jsme: Generál, šéf prezidentské ochranky a nyní gubernátor Tulské oblasti Alexej Djumin už delší dobu přitahuje pozornost jako možný a vybraný nástupce ruského prezidenta Vladimira Putina. Proč vlastně? 

Na osobnost Alexeje Djumina, o kterém objevují spekulace jako o možném nástupci Vladimira Putina v úřadu prezidenta, se zaměřuje text ruského politologa Alexeje Makarina.

Před dvěma lety, když se jméno Alexeje Djumina objevilo v souvislosti s jeho jmenováním gubernátorem Tulské oblasti, se v Rusku široce spekulovalo o tom, že právě on je vyvoleným nástupcem Putina. Ani po dvou letech tyto drby neustály, i když – jak Makarin píše – není dobré s takovým hodnocením zase spěchat. (Poznámka redakce: Podobné spekulace vyplývají z nepřehlednosti ruské politiky, která je tradičně především zákulisní a utvářejí ji neformální a osobní vztahy. To vede nutně ke spekulacím a odhadům například ohledně nástupnictví Vladimira Putina.)

Alexej Djumin se narodil v roce 1972 v rodině vojenského lékaře Gennadije Djumina a v roce 1994  absolvoval voroněžskou kadetku. Už v roce 1995 začal pracovat ve Službě bezpečnosti prezidenta (Jelcina). Následně pracoval i pro Vladimira Putina jako Jelcinova nástupce, s výjimkou let 2007-8, když vedl ochranku premiéra Viktora Zubkova. Před odchodem ze Služby ochrany prezidenta tuto instituci fakticky vedl, i když oficiálně byl v jejím vedení Viktor Zolotov.

V roce 2014 Djumin velel Silám speciálních operací a podílel se tak na operaci připojení Krymu k Ruské federaci. Je také považován za hlavního organizátora transportu uprchlého prezidenta Viktora Jakukovyče do Ruska, což ale Djumin opakovaně odmítl.

V roce 2015 nabrala jeho kariéra nečekaný zvrat a Djumin se stal náčelníkem Hlavního štábu Pozemních vojsk a a konto toho byl také jmenován generál-poručíkem a následně náměstkem ministra obrany.

V této pozici se ale dlouho nezdržel a byl převeden do civilu, aby byl v únoru 2016 jmenován do funkce zastupujícího gubernátora Tulské oblasti a následně v září  2016 do funkce také zvolen v gubernátorských volbách.

Podle článku Putina a Djumina na osobní rovině spojuje hokej. Djumin hraje v týmu Noční hokejové ligy spolu s prezidentem. Hokej patřil k věcem, o které se Djumin měl také starat jako pracovník Putinovy ochranky.

Gubernátor s privilegiem? 

To, co analytiky zaujalo na Djuminovi jako gubernátorovi, je skutečnost, že od jeho příchodu se v Tulské oblasti začaly realizovat rozsáhlé projekty, které mají prioritně zelenou při realizaci.

Například hned v roce 2016 se v Tule otevřelo a bylo postaveno Suvorovské učiliště, a to za rekordně krátkou dobu.

V březnu 2016 Djumin navrhnul otevřít v regionu síť dětských technoparků, které by mládež připravovaly na budoucí povolání. Centrum dostalo podporu Putina a bylo otevřeno v listopadu 2016.

V Tule realizuje další projekt Rostěch Sergeje Čemezova. Jedná se o centrum pracovních profesí, které je budováno také ve zrychleném režimu.

K dalším takovým projektům spojeným s Djuminem na postu gubernátora je revitalizace tulského nábřeží kolem řeky Upa. I tady projekt postupuje nezvykle rychle. A zrychlené rozhodování se projevilo v případě utvoření skanzenu v Krapivně, kde se rychle našly finance pro podobný projekt.

Konečně se k řadě projektů, které v Tule jsou připravovány po příchodu Djumina do úřadu, řadí také projekt Zvláštní ekonomické zóny průmyslové výroby Uzlovo, která vznikla v dubnu 2016 v rámci vládní politiky. Předpokládá se, že tu vznikne až 3000 pracovních míst a spolu s tím přijde na 17 miliard rublů v soukromých investicích.

Stojí za zmínku, že v dubnu 2017 byl Djumin v Číně, kde jednal s představiteli velkých čínských firem se snahou přilákat je do regionu.

Djuminovo mediální image

Nězavisimaja gazeta 12. října publikovala článek, ve kterém se tvrdilo, že je možné, že prezident Vladimir Putin se může rozhodnout na poslední chvíli nekandidovat a podpořit kandidaturu Djumina. Byl to názor politické spindoktorky Mariny Litvinovičové. Ta upozornila na to, že televize Pervyj kanal a Rossija 24 pravidelně informují občany o práci Alexeje Djumina a vytvářejí mu image. Televize podle ní sledují Djuminovu práci systematicky v rámci mediálního plánu. Litvinovičová také zdůraznila, že Putin sám si rád nechává prostor více možností a má vždy připraveno několik scénářů, které se mohou rozvíjet paralelně.

Podle Makarina se dá představit, že Alexej Djumin je jedním z možných kandidátů na post prezidenta, ale zřejmě ne na následující volby v roce 2018, ale na později. Mezitím se právě on může stát figurou vznikání nové struktury moci, včetně vlády, po roce 2018. Tehdy bude mít za sebou dva roky zkušeností jako gubernátor s tím, že se podílí na řadě projektů v regionu. Ty jsou realizovány prioritně tak, aby se konkrétní úspěchy mohly vykázat dříve než v roce 2021, kdy mu končí mandát gubernátora. A případný přesun Djumina do Moskvy se pak může stát cestou k nástupnictví. Pokud se Djumin samozřejmě na federální úrovni osvědčí.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46759813

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.