Produkce vepřového masa v České republice v posledních letech klesá. Jaké faktory tento pokles ovlivnily?
Na stránkách ČSÚ vyšla pozoruhodná publikace „České zemědělství očima statistiky“ ve velmi dlouhé časové řadě, od roku 1918 až do roku 2024. Ne všechny údaje jsou dostupné v takto dlouhé časové řadě, ale i tak se může čtenář seznámit s vývojem osevním ploch, plodin, chovu hospodářských zvířat, počtu zemědělců a jejich podílu na celkové pracovní síle atd.
Pokles produkce vepřového masa je dán mnoha faktory. Asi nejsilnější je ovšem konkurence ze zemí jako je Polsko, či Španělsko. Tyto země disponují systémem národních podpor, který se při porovnávání podpor zemědělcům ne vždy plně zohledňuje.
Je třeba také vzít v úvahy, že španělské vepřové směřovalo na ruské trhy, což se pod tlakem sankcí změnilo – a vepřové zamířilo do ČR za ceny, kterým nejsou domácí zemědělci často schopni konkurovat.