Šílenství Energiewende se oficiálně ignoruje, píše Die Welt

Přečetli jsme: Německá “Energiewende” má problémy: negativní ceny v době špičky, které se ale pro spotřebitele proměňují ve vyšší cenu za elektrický proud. Chystaná vládní koalice se tento trend chystá posílit.

Kvůli nadměrné nabídce ekologického proudu klesají ceny – a to do záporu, upozorňuje německý list Die Welt. Důvodem je konstrukční chyba tzv. Energiewende (pozn. redakce: zásadní změny v energetické politice Německa, která odstavila jaderné elektrárny a koncentruje se na rozvoj obnovitelných zdrojů). Ale jednání o velké koalici toto nezachycují. A prohrávají spotřebitelé.

Většinou se to stává v noci a stále častěji. Když nad německými střechami bouří, píše Die Welt, pak se kola větrníků rychle točí. Jenže – v tuto chvíli není tolik energie potřeba. Na domácím trhu pak nastává chaos a ceny jdou do mínusu.

Znovu se tak stalo v neděli v noci, upozorňuje článek Die Weltu. Kupující na energetické burze EEX nejenže dostali proud zdarma, ještě dostali 1,12 euro za odebranou megawatt hodinu navíc.

Je to už popáté v tomto roce, kdy trh byl vzhůru nohama – a to máme teprve 16. ledna. V minulém roce byly negativní ceny 24 dnů v roce a není potřeba moc fantazie k tomu si uvědomit, že v tomto roce to bude nový rekord – nový chaotický rekord.

Ceny padají kvůli konstrukční chybě

Ukazují se tak zásadní konstrukční nedostatky německé Energiewende. Negativní ceny na burzách už patří ke všednímu dni. Když německá solární zařízení či větrná kola produkují víc energie, než je aktuálně potřeba, je nadmíra proudu a cena padá.

Takže dochází k paradoxní situaci: odběratel proudu neplatí producentovi, nýbrž výrobce energie kromě proudu zadarmo ještě poskytuje prémii. A tento problém tzv. špiček zeleného proudu, jak se odborně říká, je stále akutnější. Experti proto říkají, že je nejvyšší čas politiku Energiewende zásadně přepracovat, nebo přizpůsobit investice.

Jenže současná vyjednávání o velké koalici tímto směrem nejdou. Naopak spíše posilují současné tendence. V sondovacím dokumentu jsou velmi ambiciózní klimatické cíle. Podíl obnovitelných zdrojů má vzrůst z 30 na asi 65 %. A je možné si i konkrétně přečíst, jak to má probíhat: výstavbou gigantických větrných zařízení na moři i na pevnině.

Jenže, když jde o rozšíření síťové infrastruktury nebo nutné ukládací technologie, které by mohly vyrovnat „špičky“ u větru, pak toho v sondovacím dokumentu moc nenajdeme, stěžuje si Die Welt. Je tam jen řeč o rozvoji a modernizaci energetické sítě.

Politika se tedy negativními cenami nezabývá, s novými větrníky se riskuje, že se tento jev ještě posílí.

Záporné ceny jsou stále častější, protože do cíle proudí více ekologického proudu. A když se objeví „špička zeleného proudu“, není žádná možnost, jak ho přepravit. Prostě vyrobený proud nepřichází „včas“ tehdy, kdy by měl.

Spotřebitelé platí víc

Spotřebitelé z negativních cen nic nemají, musejí dokonce platit víc. Každý producent zeleného proudu může své kilowatthodin použít nezávisle na poptávce. Provozovatelé sítě jsou navíc zavázáni odebírat elektřinu k pevné sazbě. Rozdíl mezi pevnou odebírací cenou a „pravou“ cenou musí zaplatit spotřebitel.

Čím níže je cena na burze, tím dražší bude pro občany, potvrzuje Benjamin Aust z Technické univerzity ve Freibergu. Podle jeho propočtů se přes burzu promrhá proudem v hodnotě 80 až 100 milionů euro. Platí za to i občané, kteří ale obvykle o negativních cenách nic neslyšeli.

Větrníky i na moři, kde „vždy fouká“, je potřeba propojit s hlavní sítí. Už roky se prý hovoří o velkém severojižní trase. Ale dodnes neexistuje. Negativní cena za proud ukazuje nedokonalost projektu Energiewende.

Odborníci ovšem mají nápady, co s negativními cenami dělat. Tobias Struck uvažuje například o vodíku, který by byl vyráběn díky proudu. Byl by přitom využit ten proud, který je při špičkách ekologických zdrojů k dispozici.

Nadbytečnou energií vyrobený vodík by byl veden dál, rozvětvená síť by sloužila jako úložiště. Pro tento nápad je ale potřeba vytvořit zákonný podklad. Jenže na rychlou realizaci to nevypadá. Apely energetiků narážejí na hluché uši v Berlíně.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.