Guvernér německé centrální banky spojil migraci a tlak na mzdy v Německu

Financial Times.  Guvernér intervenoval poté, co odbory začaly tlačit na růst mezd, napsaly britské noviny Financial Times.

Imigrace z ostatních zemích EU vykonává tlak na německé mzdy, říká Jens Weidmann guvernér německé centrální banky. Nárůsty mezd v největší ekonomice eurozóny jsou stěží nad dlouhodobými průměry navzdory nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Nezaměstnanost klesá na nejnižší úroveň od znovusjednocení. Weidmann uvedl, že migrace z jiných zemích EU tlačí německé mzdy směrem dolů. Analýzy ukazují, že v Německu pracuje 2,7 milionu pracovníků z jiných zemí EU, to je nejvíce v eurozóně.

Německé odbory vznášejí požadavky na nárůst mezd, největší svaz IG Metall chce navýšení o 6 % ročně. Odbory také vyzvaly k tomu, aby v určitých sektorech bylo možno snížit počet hodin. Weidmann patří mezi tzv. jestřáby a uvažuje se o něm jako o budoucím guvernérovi ECB po odchodu Mario Draghiho .

Ekonomové mají problém vysvětlit, proč mzdy v eurozóně nerostu, navzdory vyššímu růstu a nižší nezaměstnanosti. Weidmann řekl, že zkušenosti ze zemí jako je USA, Velká Británie, Japonsko a Švédsko ukazují, že působí globální faktory. Nedostatečný růst mezd je problémem pro ECB, Draghi také uvedl, že mzdy musejí růst.

Někteří ekonomové se domnívají, že němečtí pracovníci raději chtějí lepší rovnováhu mezi prací a volných časem. V Německu je také více částečných úvazků, což znamená menší vyjednávací sílu.

Weidmann citoval výzkum Banky pro mezinárodní platby, který říká, že větší integrace světové ekonomiky omezuje mzdy. A není jasné, zda tyto změna nejsou trvalé.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.