Mezinárodní měnový fond navýšil předpovědi globálního růstu

Zpráva dne: Mezinárodní měnový fond zvýšil předpovědi pro globální růst. Zvýšení krátkodobě odráží daňové škrty v USA, ale nemusí vydržet dlouho.

Domnívá se, že dojde k oživení i díky Trumpově daňové reformě, informovala agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond (MMF) revidoval svou předpověď ekonomického růstu. Doplnil, že americké daňové škrty podpoří investice a pomohou i největším obchodním partnerům USA.

Po roce 2022 ovšem bude americký růst oslabovat, protože krátkodobé pobídky dané škrty „vyprší.“ Daňové škrty také přispějí k prohloubení amerického deficitu běžného účtu, posílí dolar a ovlivní mezinárodní investiční toky, řekl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.

Obstfeld zdůraznil, že politici si musejí být vědomi toho, že aktuální pozitivní vývoj odráží soulad faktorů, který zřejmě dlouho nevydrží. Uvedl také, že ekonomické přínosy z daňových škrtů budou částečně splaceny později ve formě nižšího růstu, když pobídky pro investice vyprší a bude narůstat federální dluh.

Šéfka MMF Christine Lagardeová také zdůraznila problémový nárůst dluhu v mnoha zemích a varovala před sebeuspokojením z ekonomického vývoje. Nyní je podle ní ten pravý čas na řešení strukturálních defektů v ekonomice.

Obstfeld také podotkl, že náhlý nárůst úrokových sazeb by mohl zpochybnit dluhovou udržitelnost a vést ke „korekci“ navýšených cen aktiv.

Vzhledem k růstu v USA a v Číně, MMF předpovídá, že globální růst dosáhne letos a příští rok 3,9 %. Americká ekonomika ukazuje stabilní roční růst, tento rok to má být 2,7 %. Zde došlo k navýšení prognózy.

MMF navýšil odhad také pro eurozóny obzvláště pro Německo, Itálii a Nizozemsko, ve Španělsku byl růst mírně snížen, a to kvůli Katalánsku.

Navýšení předpovědi bylo uvedeno i pro Japonsko, Británie má stále prognózu na růst 1,5 %. Předpověď pro rozvojové a rozvíjející se země zůstala nezměněna, čínská ekonomika by letos měla růst tempem 6,6 %.

Pokles je odhadován pro Jižní Afriku vzhledem k politické nejistotě. Růst v Latinské Americe je ovlivněn problémy ve Venezuele, pozitivně pak Brazílií a Mexiku.

Ilustrační obrázek: Autor – Carol M. Highsmith – Library of CongressCatalog: http://lccn.loc.gov/2011634654Image download: https://cdn.loc.gov/master/pnp/highsm/16400/16461a.tifOriginal url: http://hdl.loc.gov/loc.pnp/highsm.16461, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52185978

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.