V Číně se mluví o potřebě většího jaderného arzenálu

Zpráva dne:  Čínský vojenský list v oficiálním komentáři obhajuje potřebu zvětšit počet čínských  jaderných hlavic. Jde zřejmě o reakci na současnou politiku USA a také na situaci v regionu.

Podle informací deníku South China Mording Post napsal vojenský deník Číny PLA Daily, že Čína potřebuje větší arzenál nukleárních hlavic. Důvodem je nárůst geopolitické nejistoty i fakt, že Spojené státy svůj arzenál zvyšují. Čína tak má zabránit tomu, aby ji jiné jaderné velmoci mohly šikanovat a bude mít také odpovídající reakci na změny ve strategii USA.

Komentář vojenských novin sdělil, že Čína musí vyvinout spolehlivou schopnost jaderného odstrašení. Dále ale podtrhnul, že to neznamená změnu v doktríně „nikdy ne jako první“, která rezervuje možnost jaderného úderu jenom v případě odplaty na útok jadernými zbraněmi. Text se objevil v době, kdy se administrativa Donalda Trumpa chystá představit nové jaderné zbraně USA.

Vojenští experti mluví o tom, že Čína navýší svoje jaderné zbraně, ale nebude to znamenat, že se bude snažit o to dohnat Spojené státy, které mají k dispozici podle odhadu 6800 jaderných hlavic. Dnes má Čína asi 100 jaderných hlavic, které slouží především jako prostředek postavit se Indii a USA. Čína bude v této věci pragmatická, protože skladování jaderných zbraní je velmi finančně nákladné.

Podle zdrojů z Čínské lidové armády je Čína schopná v případě války vyrobit rychle další jaderné zbraně.

Ruska a USA nyní po dekádách nešíření jaderných zbraní modernizují a možná i rozšiřují svůj jaderný arzenál. Spojené státy pracují na šesté generaci jaderných zbraní, včetně nejrůznějších raket, např. na B-21 Raider neviditelném bombardéru, který může nosit konvenční i termonukleární zbraně, a na jaderných ponorkách.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu sdělil, že jeho země bude v nejbližší době modernizovat jaderné zbraně.

Také Čína nyní pracuje na modernizaci své jaderné technologie. Například se snaží vyvinout systémy nosičů raket, který by měly více jaderných hlavic než jednu. Dále vyvíjí hypersonický systém DF-17, který by mohl být také vyzbrojen nukleárními hlavicemi. Systém DF-17 by neměl jenom vyzvat obranu USA, ale také s větší přesností zasáhnout cíle v Japonsku a v Indii.

V době studené války měly USA více než 10 tisíc jaderných hlavic, Sovětský svaz jich měl asi 40 tisíc. Obě země po skončení studené války souhlasily s redukováním jaderného arzenálu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.