Asii čeká geopoliticky velmi náročný rok

Přečetli jsme: Rok  2018 ukáže to, jaký vzorec velmocenského soupeření bude charakterizovat Asii. Doba geopolitické stability skončila a nastává čas velmocenské politiky, kde se proti sobě ocitnou nejen USA a Čína, ale i Indie a Čína.

Asii čeká v roce 2018 složitý rok, protože dekády geopolitické stability regionu skončily, píše profesor mezinárodních vztahů Nick Bisley z University La Trobe v Austrálii. Během roku 2018 se ukáže, jaký vzorec bude v regionu převládat v budoucnu.

V 70. letech 20. století byly Spojené státy a Číny schopny najít způsob soužití, který přinesl regionu nevídaný hospodářský růst. USA se snažily aktivně zainteresovat Čínu a věřily, že hospodářská integrace povede eventuálně k liberalizaci čínského politického systému.

Prvních pět let vlády Si Ťin-pchinga ovšem ukázalo, že tomu tak nebude. Čína se navzdory ekonomice stala více autoritářskou, nacionalistickou a stále více se pokouší o změnu mezinárodního prostředí tak, aby spíš odpovídalo jejím zájmům.

Prezident Donald Trump byl během prvního roku v úřadě vůči Číně podle mínění autora „překvapivě jemný“. V porovnání s rétorikou Trumpovy kampaně šlo o umírněný přístup, který se snažil o nastavení dobrých vztahů s čínským lídrem Si a o získání čínské podpory v severokorejské jaderné otázce.

Americko-čínské soupeření

V roce 2018 se to ale nejspíš změní. Americká Národní bezpečnostní strategie a Národní obranná strategie signalizuje, že Washington vidí soutěž mezi hlavními velmocemi jako nejdůležitější rys bezpečnostního prostředí země.

Politika aktivního angažování Číny, i když mírněná snahou o zadržování, končí. Čína je nyní chápána jako země, která chce přetvořit mezinárodní pořádek ve svůj prospěch a USA počítají s tím, že Čínu a její moc budou stále více vyzývat, a to globálně i regionálně.

Spojené státy vidí Čínu jako protivníka s plným spektrem možností, takže to bude mít podobu hospodářskou i vojenskou. Povede to k nějaké formě jednání ohledně toho, co Washington vnímá jako čínské predátorské obchodní politiky. A vedle toho k akcím na moři vůči vojenské síle Číny.

Je tu ovšem nebezpečí, že se Čína v rámci své reakce přepočítá. Existuje možnost, že se bude chovat provokativně, protože si o Trumpovi udělala obrázek jako o politikovi, který nedostojí svým ostrým slovním vyjádřením. A tak Peking špatně odhadne americkou odpověď.

Oblast Východočínského moře, kde se vedou spory o území, je nejspíš místem, kde k něčemu takovému dojde. V oblasti Jihočínského moře jsou rizika pro rok 2018 nižší, jelikož tu Čína dosáhla toho, co chtěla.

Rivalita Indie versus Čína a konec liberalismu

Americko-čínské soupeření ale nebude jediným příkladem velmocenské rivality v Asii. Minulý rok ukázala hraniční krize v Doklamu, že hranice mezi Čínou a Indii jsou vysoce rizikové. Je možné čekat indické ambice a čínskou sebedůvěru, které povedou k dalšímu napětí v Himalájích, míní autor.

Na konci roku vznikl čtyřspolek, společná iniciativa USA, Indie, Japonska a Austrálie, která oživila snahy staré deset let. Cílem je společná snaha o koordinaci zemí, které si cení svobodné a otevřené oblasti Indo-Tichomoří. Jde tu de facto o krok k omezení Číny a k dalšímu udržení liberálního pořádku.

Rok 2018 bude také soumrakem liberalismu v Asii. Na začátku 21. století byl liberalismus na vzestupu, ale dnes to není pravda. V oblasti kontinentální jihovýchodní Asie nejsou dnes demokracie.  Filipínský Rodrigo Duterte podemílá liberalismus na Filipínách, Kambodža strhla tenkou masku demokracie a demokratizace Myanmaru je velmi omezená. I v Japonsku a v Indii čelí liberální myšlenky útoku nacionalistů. V roce 2018 budou tyto liberální myšlenky v Asii čelit nepřátelskému prostředí.

Severní Korea

Je ale také možné, že se během roku 2018 ukáže rozuzlení severokorejského jaderného programu a naleznutí způsobu, jak s ním žít, míní autor. Spojené státy nakonec podle něj pochopí, že nemají příliš možností, jak přijatelně krizi uřídit, aspoň ne takové, které by znamenaly přijatelné náklady. Nakonec Severní Korea, která se cítí bezpečně, může začít hospodářské reformy, které její obyvatelstvo potřebuje a které by zemi zapojily do regionální ekonomiky.

Soupeření v Asii je pro rok 2018 gepolitickou a geo-ekonomickou skutečností. Během tohoto roku bude zřejmější, jak ostré tyto spory budou. Zraněný nacionalismus Číny, vrtošivost a nevyzpytatelnost USA a slabé politické vedení v mnoha zemích regionu znamenají, že rok 2018 bude pro Asii mnohem náročnější než rok 2017.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.