Atény v nebezpečných vodách: jde zase o Makedonii

Aktuálně: Premiér Alexis Tsipras hledá řešení v letitém sporu o jméno severního souseda Řecka Makedonie. Ukazuje se, že se vůči takové možnosti už formuje silná nacionalistická opozice.

Řecký premiér Alexis Tsipras se snaží vyřešit spor se sousedem.

Proti soše Alexandra Velikého právě v Soluni před více než 300 000 lidmi říká generál ve výslužbě Frangoulis Frangos, že „Makedonie je jen řecká a tak to i zůstane.“ Snaží se povzbudit opozici proti Tsiprasovi. Ten chce vyřešit jeden z největších problémů zahraniční politiky: jak označit severního souseda Řecka. Oficiální název je Bývalá republika Jugoslávie Makedonie. Makedonie a Řecko jsou ve sporu téměř 30 let kvůli jménu, Makedonie v roce 1991 vyhlásila nezávislost.

Atény ihned vznesly námitky: jméno implikuje nárok na řecký region, který se jmenuje Makedonie. Rozhovory zprostředkované OSN vyprodukovaly více než 20 alternativních jmen, které byly všechny odmítnuty – buď ve Skopje, nebo v Aténách. Tsipras se nyní znovu snaží o řešení a Frangos dělá co může, aby ho zastavil. Je to boj o kulturní dědictví. Jméno Alexandr Veliký má značnou váhu, především v severním Řecku. Lidé prostě nebudou jen tak sedět a dívat se, jak politici podepíšou dohodu se Skopje, že smí používat jméno Makedonie, varuje Frangos. Jsou plánovány další demonstrace globálním svazem řeckým Makedonců a je možné očekávat až milion lidí.

Jak Atény tak Skopje ale mají důvody, proč hledat řešení.

Tsipras vidí možnost, jak vylepšit obraz Řecka u evropských partnerů, se kterými bojoval kvůli záchrannými balíčkům. Oznámil svůj plán ve chvíli, kdy Brusel zahájil svou iniciativu k užší integraci zemí v západním Balkánu. Pro premiéra, který vede křehkou koalici ve Skopje Zorana Zaeva, by dohoda byla sladká: začala by jednání o přístupu k EU a pozvání do NATO. Obojí totiž Řecko v minulosti vetovalo.

Aktuální návrhy zprostředkovatelů OSN prý obsahují název Republika Gorna Makedonska  – tedy Republika Horní Makedonie.

Jenže v Aténách rostou pochyby, zda se podaří dohody dosáhnout především kvůli síle nacionalistické opozice.

Průzkum ukázal, že 59 % Řeků je proti dohodě se složeným jménem, jako např. Nová Makedonie, které by mělo odlišovat republiku bez přístupu k moři od regionu v severním Řecku. Aktuální dohoda umožňuje zrušit překážky pro obchod a turistiku, řecké firmy jsou investory v Makedonii, vlastní doly, banky i jedinou ropnou rafinérii.

Spor udržuje při životě řecké pobouření nad makedonským nárokem na dědictví Alexandra Velikého. Na náměstí Skopje je veliká socha bezejmenného válečníka na koni, který se podobá řeckým králům. Řecko to vnímá jako provokaci ultranacionalistického bývalého premiéra. Skopje má také letiště Alexandra Velikého, i když Zaev slíbil Tsiprasovi, že dojde k přejmenování.

Do značné míry jde tedy o boj ohledně kulturního dědictví a práv.

Tsipras už má nyní problémy s pravicovým nacionalistickým partnerem jeho Syrizy. Lídr Anelu, Kammenos, který je rovněž ministrem obrany, říká, že bude loajální. Jenže k ratifikaci dohody v parlamentu bude potřeba hlasů Anelu a není jasné, jestli je získá.

Další Tsiprasův spojenec, hlava vlivné řecké pravoslavné církve, nedodržel dohodu, která měla duchovním znemožňovat účastnit se proti makedonských demonstrací. Právě církev, která podpořila řecké embargo na paliva v 90. letech, aby byla Makedonie donucena si jméno změnit, je vnímána mnohými Řeky jako spolehlivá síla střežící národní zájmy.

Profesor Hatzis z athénské univerzity k situaci říká, že je možné dohodnout slušný kompromis a že právě Syriza, která je levicově internacionalistickou, by to měla umožnit. Ale zpětný úder vypadá znepokojivě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.