Nová mise německé armády v Iráku má zabránit rozpadu země

Zpráva dne: S porážkou IS v Iráku a s uzavřením nové koaliční dohody se hledá nový cíl německé mise Bundeswehru v Iráku. Podle všeho by cílem mělo být zabránění rozpadu této země.

Islámský stát je v Iráku zřejmě poražen a proto se změní mise německé armády. Cílem je nově zabránit rozpadu státu.

Není jasné, jak dlouho budou němečtí vojáci ještě cvičit v severním Iráku pešmergské bojovníky. Ministryně obrany při své návštěvě země dala najevo, že angažmá v Iráku se může dost změnit. Všichni ví, řekla Ursula von der Leyen, že Islámský stát je sice poražen, ale ne zcela přemožen.

O tématu se hovořilo i v nové koaliční dohodě. Strany se shodly na tom, že dosavadní mandát pomalu doběhne. Ale co pak, není jasné.

Mandát povoluje vyslání až 150 osob a musí být v dubnu prodloužen parlamentem. Ministryně obrany se setkala v Bagdádu s iráckým ministrem obrany, prezidentem země i premiérem. Všichni hovořili o tom, že si přejí další angažmá Německa, potřebují jeho rady k přestavbě sil.

Nejde jen o stažení ze severu země. V koaliční smlouvě je také uvedeno, druhý mandát k boji proti tzv. Islámskému státu by měl být nově upraven.

Místo vzdělávání k boji více poradenství, například jak spojit irácké síly a síly Pešmergů na severu země. K tomu by měl být německý Bundeswehr činný v centrálním Iráku. A poznatky z válčení ve městech mohou převzít sami Pešmergové.

Takovýto krok by byl také signálem pro Kurdy a centrální vládu, že Německo chce zabránit rozpadu země. Proto by bojovníci Pešmergové a irácké síly měli pracovat společně. V boji proti IS to nebyla priorita. Obě dvě strany šly proti bojovníkům teroristické organizace zvlášť.

Politik německých Zelených k tomu dodává, že je potřeba zajistit, že každá pomoc, kterou Německo poskytne, tu není proto, aby se rozhořela občanská válka v Iráku.

Politická situace v zemi je křehká. Minulý rok uspořádali Kurdové na severu referendum o nezávislosti regionu. A v tomto roce se v Iráku konají volby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.