Meloniová vrací italskou pravici ke kořenům – do 30. let

Politická strana Bratři Itálie se otevřeně vrací do 30. let 20. století jako k inspiraci. Odhady jí dávají 5 % podporu, kterou ale Berlusconiho koalice potřebuje k tomu, aby získala absolutní většinu. 

Strana Bratři Itálie by mohli být ve vládě jako součást koalice vedené Berlusconim, konstatují britské noviny Financial Times při sledování předvolební situace v Itálii.

Předsedkyně strany Giorgia Meloniová hledala místo, kde začít svou kampaň. Vybrala si město Latina, která bylo založeno fašistickým režimem v roce 1932. Byla doprovázena jinými členy strany, například Rachele Mussoliniovou, pravnučkou Benita Mussoliniho. Meloniová říká, že chtějí získat zpět symbolické místo v historii italské pravice. Pak se vrátila k základnímu tématu: k imigraci a boji proti ní.

Hovořila o možné námořní blokádě, o vykopání příkopů. Nikdo nesmí vstoupit do Itálie nelegálně a ti, kteří to udělají, budou posláni domů, uvedla.

Bratři Itálie jsou klíčovou součástí pravicové koalice, kterou vede bývalý premiér Berlusconi. Průzkumy naznačují, že by mohl získat většinu. 4. března se v Itálii konají volby a je to další velké bitevní pole. Strana Meloniové má podporu asi 5 % voličů, jenže bez ní by Berlusconiho koalice neměla šanci na vítězství absolutní většiny.

Demokratický poplach?

Její rétorika „Itálie na prvním místě“ spolu s Ligou Severu, kterou vede Matteo Salvini, a která představuje dalšího člena Berlusconiho koalice, ukazuje na obrat, který se v předvolební kampani objevil. FT píší, že se oživují vzpomínky na autoritářskou minulost země.

Někteří se přímo obávají, že italské demokratické instituce, které byly pracně vybudovány po druhé světové válce, se zhroutí, protože populisté zpochybňují liberální řád – na celém Západě.

Profesor Panarari říká, že jedna věc je zefektivnit imigrační politiku, zejména v kontextu ekonomických potíží. Ale když je legitimizován rasistický a xenofobní diskurz, říká Panarari, pak by to mělo vyvolat skutečný demokratický poplach.

Obavy ze vzestupu anti-imigrační pravice v Itálii už nějakou dobu bublají, protože Bratři Itálie a Liga severu začaly využívat strachu z obrovského množství migrantů – více než 620 000 – z Afriky a Blízkého východu, kteří se dostali od italských přístavů.

Kampaň se rozhořela ještě víc poté, co Luca Traini v městu Macerata útočil na africké migranty. Než se vzdal, zahalil se do italské vlajky a uvedl, že jeho čin byl odvetou za smrt mladé ženy, kterou brutálně zabil nigerijský imigrant. Rozpoutala se politická debata. Forza Nuova, strana extrémní pravice, nabídla Trainimu právní pomoc.

A také se v Římě objevil banner uctívající jeho jméno.

Imigrace jako problém

Panarari k tomu říká, že je znepokojivé, že Triani získal tolik vyjádření podpory a solidarity. Meloniová řekla, že útok neospravedlňuje, ale obvinila imigraci z rostoucího sociálního napětí. Dále sdělila, že se musíme vrátit v čase, kdy Italové ještě věřili v to, že stát garantuje bezpečnost, řád a zákonnost.

Salvini se přidal a uvedl, že imigrace mimo kontrolu přinesla jen chaos, vztek a sociální střety. Nejmírněji se vyjádřil Berlusconi, který uvedl, že se jedná o „sociální bombu.“

Profesor Emilio Gentile z univerzity v Římě řekl, že v poválečné éře Itálie už byly doby, kdy byla extrémní pravice silnější a měla i křesla v parlamentě. Ale co se změnilo, je široká nespokojenost s tradičními politickými stranami a institucemi, které dřív držely hráz proti extremismu.

Gentile se domnívá, že současná Evropa je vůči vzestupu radikální pravice lhostejnější. Když se Haider dostal v roce 2000 do vlády, bylo v Bruselu pozdvižení. Nyní EU toto toleruje v Polsku, Maďarsku, ČR a Rakousku, a to pak podporuje stejnou rétoriku v Itálii, uvedl. (Deník tu neodlišuje mezi stranou, která se oficiálně hlásí k fašistickým dějinám a středoevropskými populisty, kteří jsou navíc vnitřně odlišní – pozn. redakce.)

Meloniová vrací stranu ke kořenům 30. let. Jeden z představitelů její strany ovšem odmítá, že jde o xenofobii. Nemá to podle něj co do činění s rasovou nenávistí. Podle něj je nutné najít rovnováhu mezi přílivem migrantů a rozlišit nelegální migranty od uprchlíků. Všechny je hostit nemůžeme, říká.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.