Referenda ničí demokracii, je potřeba se jim vyhnout

Proč jsou referenda něčím, co ničí demokracie. Rozhodují se voliči racionálně nebo kmenově a nebylo by lepší se referendum vyhnout?

Tim Harford píše o tom, že hlasování stylem ano/ne vyostřuje situaci a že nikdo není následně odpovědný.

Nizozemský parlament právě odstranil tzv. poradní referendum. Neviním je, píše Harford. Nesouhlasil jsem s výsledkem toho posledního referenda, které se odehrálo ve Spojeném království, takže se přiznávám, píše autor, že referenda nemám rád – jako zatrpklý loser. Vítězi se asi cítí lépe, ale i oni mohou souhlasit s následujícím:

Kampaň byla zhoubná, a dopady na zdraví britské politiky byly ještě horší. Skepse může vypadat jako kopání do demokracie, která na tom není dobře. Nicméně Pew Research Center zjistilo, že 17 % Američanů si myslí, že vojenská vláda je dobrý nápad, zatímco 22 % chce silného lídra, který se nemusí starat o parlament a soudy. A čísla pro Spojené království byla hodně podobná.

Mnoho z nás stále věří v demokracii, i když i ti nejvěrnější podporovatelé přiznávají, že má své chyby. Jednou z největších je, že my voliči nevěnujeme tématům dost pozornosti. Zvažte třeba, vybízí autor, poslední posun Jeremy Corbyna. Jeho Labour Party nyní říká, že je potřeba odejít z EU, ale zůstat v celní unii – tedy ne na jednotném trhu. A to je opravdu velký politický obrat. Rozdíl mezi EU, celní unií a jednotným trhem byl ale pro mnoho lidí zahalen tajemstvím – i pro mě, přiznává Harford. A pro mnoho voličů to jistě stále záhada je. Není to myšleno jako kritika těch voličů. Proč bychom toto měli vnímat? Máme na starosti jiné věci.

Volby a psychologie

Před deseti lety ekonom Bryan Caplan ve své knize Mýtus racionálního voliče ukázal, že má smysl, abychom svá nedorozumění, předsudky a kmenovou loajalitu prezentovali u volební urny, protože to má nejmenší náklady. Volba tedy není otázkou změny našeho života, myslí si Harford, ale spíše ji chápeme jako občanskou povinnost, účastníme se něčeho, co nás převyšuje.

Jen málo lidí, myslí si Harford, jde k volbám s tím, že právě jejich hlas bude ten rozhodující. Pokud voliči nedávají dost pozor, co pak můžeme čekat od referenda? Psycholog a nositel Nobelovy ceny Daniel Kahneman říká, že když čelíme těžké otázce, obvykle si ji převedeme na snazší verzi a můžeme přitom pominout její původní smysl.Těžká otázka v referendu může být „má Spojené království zůstat v EU?“, lehčí substitut je „líbí se ti, jak to v této zemi funguje?“

Další jednoduchá heuristika je – přeci kdyby jedna možnost byla tak špatná, tak by se nás ani neptali, ne? Jenže v britském referendu o EU se, z důvodů politické krátkozrakosti, ptali. Samozřejmě, každý demokratický systém je oslaben tím, že se voliči dostatečně „nezajímají“. Ale zastupitelská demokracie nabízí obranu proti ignoranci voličů, chce po nás, abychom si zvolili někoho, kdo bude zvažovat výběr za nás. Nemohu něco opravit, tak si pozvu instalatéra, aby to udělal za mě. Něco mě bolí, jdu k doktorovi. A nejsem si jistý rozdílem mezi Evropským soudním dvorem a Evropským soudem pro lidská práva, takže zvolím poslance, který se může zeptat úředníků mým jménem.

I u voleb, jako u referenda, mohu dělat „kmenová rozhodnutí“, ale alespoň mám k orientaci dlouhodobě fungující značky stran. Poznáme prostě značky jako je Apple, Cola a další, většina voličů také ví, jaké jsou rozdíly mezi Konzervativci a Labouristy, mezi Republikány a Demokraty. Volíme lidi, kteří sdílí naše instinkty a věříme jim, že zvládnou ty detaily. A značky mají i další výhodu: je to pro jejich „vlastníky“ určitá pobídka, aby říkali pravdu a dodržovali sliby. Krátkodobé kampaně kolem referend taková omezení nemají. A to ukazuje na podstatnou nevýhodu referenda: není tu nikdo, kdo by byl zodpovědný za výsledek.

Theresa Mayová dělala kampaň za „zůstat.“ Tři čtvrtiny poslanců byli pro zůstat v EU. Takže, když výsledek procesu odchodu z EU dopadne špatně, čí to bude vina? Ne jejich, a určitě nebudeme vinit sami sebe. Žádný volič nemůže zvládnout všechna témata, a jen pár se o to pokouší. Každý demokratický systém si s tím musí poradit. Referenda ovšem vedu k tomu, že otázka je ignorována, koncentrují naši nevědomost na jen malou část problematiky a nikdo není zodpovědný. Referenda znásobují zranitelnost demokracie, myslí si Harford, a snižují její obranyschopnost. Holanďané udělali dobře, že se jim vyhnou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.