Guvernér ECB varuje před Trumpovými deregulačními snahami

CNBC/AP. Hlava ECB vyjádřila znepokojení nad snahami Trumpovy administrativy uvolnit finanční dohled, s tím, že právě taková deregulace pomohla vytvořit cestu pro globální finanční krizi.

Během slyšení v Evropské parlamentu dostal Mario Draghi, guvernér ECB, dotaz ohledně Trumpových snah změnit části tzv. Dodd-Frankovy regulace, která má zabránit bankám, aby vyvolaly znovu situaci jako za finančních turbulencí let 2007-2009, které způsobily tzv. Velkou recesi.

“Otevřeně řečeno, nevidím žádný důvod k uvolnění současné regulatorní pozice, která vytvořila mnohem, mnohem silnější bankovní – a obecněji, finanční služby, než jaké jsme měly před krizí”, řekl Draghi.

Draghi dále řekl, že finanční deregulace a expanzivní monetární politika byly “přesně onou půdou, z níž vyrostla finanční krize.”

Dodal dále, že je potřeba mít více informací ohledně toho, co přesně plánuje udělat vláda Donalda Trumpa. Trump v pátek pověřil ministerstvo finance prozkoumat možné změny v ustanoveních zákona.

Draghi také odpovídal na otázky členů EP, a to konkrétně komise pro ekonomické a měnové záležitosti. Draghi odmítl tvrzení Trumpovy administrativy, že Německo má nespravedlivou obchodní výhodu díky slabému euru.

Peter Navarro, člen Americké národní obchodní rady, prohlásil, že Německo zneužívá to, co on nazval jako “silně podhodnocená” měna. Slabá měna pomáhá exportu, euro nyní spadlo z úrovně asi 1,40 za dolar v roce 2014 na 1,07 za dolar v současnosti.

Draghi na takové výroky odpověděl, že Německo se jako člen Eurozóny “neúčastní setrvalé, jednostranné intervence na devizových trzích.”

“Nemanipulujeme měnou”, dodal Draghi.

Draghi potom vysvětlil, že veliký německý obchodní přebytek je založen na ekonomické konkurenceschopnosti, nikoliv na měnové výhodě.

Německo jako člen Eurozóny nemá kontrolu nad úrokovou sazbou a monetární politikou, která by mohla euro oslabit. Tuto moc má nyní ECB, která má za úkol společnou měnu spravovat. Ve skutečnosti, němečtí politici a němečtí členové ECB marně usilují o politiku vyšších úrokových sazeb, která by euro spíše posílila.

Stimul ECB pomohl euro oslabit. Draghi řekl, že tyto politiky byly provedeny, aby se v Evropě podpořilo zpožděné oživení, nikoliv kvůli měnové výhodě: “monetární politika, kterou provádíme odráží různé fáze cyklu v Eurozóně a ve Spojených státech.”, dodal guvernér ECB.

Německý ministr finance Wolfgang Schäuble odrazil kritiku Německa tím, že v interview publikovaném o víkendu prohlásil, že politiky ECB, které jsou správné pro Eurozónu jako celek, jsou pro Německo příliš uvolněné.

Když Draghi zahájil stimul, “řekl jsem mu, že to vyžene vzhůru německý exportní přebytek”, byl Schäuble citován v Tagesspiegelu. “Já jsem mu slíbil, že tento kurz nebudu kritizovat, ale také nechci být kritizován za následky.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.