Americká fiskální budoucnost nebude jako bezstarostná minulost

Obrovský federální dluh USA je problém. V USA se snižuje daňový základ, rostou výdaje na obsluhu dluhu a jen těžko se dají seškrtat sociální programy. To všechno v kombinaci s případnou recesí či vysokými úrokovými sazbami ohrozí schopnost jeho splácení.

Wall Street Journal píše o tom, že Spojeným státům se snižuje daňový základ, rostou výdaje na obsluhu dluhu a je obtížné snižovat sociální programy

Federální dluh je možná špatný, myslí si WSJ, ale celkový obraz je ještě horší. Moody’s monitoruje tzv. úvěryhodnost. Aktuální zpráva ukazuje, že USA mají neobyčejné výhody, pokud jde o půjčování si. Varuje ovšem, že USA hrozí dramatické omezení finanční svobody, protože se snižuje daňová základna, rostou úrokové platby a sociální programy se těžko budou škrtat. Jako někdo, kdo si levně půjčuje díky tomu, že má bohaté rodiče, ale nedokáže si udržet práci a nechce měnit svůj životní styl.

Ne, USA se nezmění v Řecko, tvrdí WSJ. Moody’s oceňuje vládní dluh AAA, tedy nejvyšší možný, kdy pravděpodobnost, že by držitel vládních obligací dostal méně než 100 centů z dolaru, je téměř nulová. Moody’s říká, že americká kapacita půjčovat si je třída sama o sobě. Obchodování s americkými dluhopisy převyšuje zbytek G7 dohromady. Podíl amerického dolaru na globálních měnových rezervách je dvojnásobkem toho, co mají ostatní dohromady. To znamená, že když si USA chtějí půjčit, najde se hodně těch, kdo jim půjčí.

Obsluha dluhu v % příjmu rozpočtu, rok 2017

Americká výjimečná ekonomická síla nemá srovnání, pyšní se WSJ. Je bohatá, diverzifikovaná, produkuje většinu svých potravin a energie, má rostoucí populaci, je podnikatelsky založená a konkurenceschopná.

Ale toto všechno je dědictvím minulosti a řada věcí se zhoršuje, například dynamika byznysu a ekonomického růstu se snížila, populace stárne. Pokud se USA posunou k „méně“ obchodu a imigrace, pak, varuje ratingová agentura, by to znamenalo, že rizika dlouhodobého růstu se zvýší.

Pomalý růst může být napraven správnou fiskální politikou. A tady právě začínají obavy. V USA se obsluha dluhu dostala minulý rok na 8 % federálních příjmů, což je nejvíce ze všech zemí, které mají rating AAA. Úrokové sazby se vracejí k normálu a dluh bude dál růst, Moody’s proto očekává, že v roce 2027 to bude 21,4 %, což vážně omezí flexibilitu vlády reagovat na nouzové situace, ať už je to finanční krize, recese, nebo válka, nemluvě o dlouhodobých prioritách, jako je vzdělávání a výzkum. Jakmile roste obsluha dluhu, snižují se další výdaje.

Americké daně jsou dosti nízké, takže teoreticky je hromada možností, jak je zvýšit. Ale úvěryschopnost nezávisí jen na schopnosti platit, nýbrž i na ochotě platit. Žádní voliči moc nechtějí platit daně, ale Američané obzvláště, mnohem víc než v takové Skandinávii, kde velké vládní výdaje odpovídají vyšším daním.

Moody‘s se nezabývá rozdíly v politice, ale i ty omezují fiskální prostor. Republikáni jsou razantně proti zvyšování daní, a právě dokonce schválili snížení daní, které povedou ke snížení příjmů na pouhých 16 % HDP, což je běžné v situaci, kdy je ekonomika slabá, a ne v plné síle, jako nyní. Demokraté navrhli, aby se některé škrty zrušily a mohly se tak financovat nové výdaje.

Republikáni dlouhodobě říkají, že řešením deficitu je méně vydávat, nikoliv zvýšit daně, což je poněkud zjednodušující tvrzení. Vyšší tlak na federální sociální výdaje způsobuje stárnutí, se kterým nejde nic dělat. Znamená to, že musejí být sníženy dávky. Moody’s říká, že v krizi si bohaté země teoreticky mohou dovolit nižší sociální dávky, protože to lidi nezbídačí. Ale je potřeba také vidět, že příjmová nerovnost je v USA mnohem vyšší než v jiných bohatých zemí, to znamená, že mají mnohem menší flexibilitu dávky snižovat.

A ani republikáni nemají chuť škrtat výdaje. Trump varoval, že bude vetovat zákon o zdrojích pro vládu pro zbytek roku, protože tam není dost peněz na zeď na hranicích.

Je to ale skutečně problém, když půjde dluh nahoru?, ptají se WSJ. Japonský dluh je vyšší a země už dávno ztratila svůj rating AAA, ale nemá žádný problém s půjčováním si. A když konkurent Moody’s, Standard and Poor’s zbavil USA ratingu AAA v roce 2011, šly úrokové sazby dolů, ne nahoru. Jak říká Moody’s, globální hromada úspor, kterou USA využívají, v těžkých časech roste.

Ale přesto, uzavírají WSJ, jsou tu dva důvody, proč to je důležité. První, když udeří recese, pak USA budou asi chtít „otevřít fiskální kohoutky“, ale místo toho udělají opak, protože daňový výběr klesne a deficit se bude kupit. Za druhé, i když trhy a FED mají pochyby, že by se úrokové sazby v dohledné době zvýšily nad 3 %, pokud se ale mýlí, USA jsou akutně zranitelné, protože dluh je obrovský a velká jeho část je splatná každoročně, takže by se musela refinancovat za vyšších sazeb.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.