Trump obrací ohledně Transpacifického partnerství…možná

Reuters. Prezident Trump řekl, že USA by o členství v Transpacifickém partnerství uvažovaly jen tehdy, když by jim byly nabídnuty „podstatně lepší“ podmínky. Jeho komentář se objevil na Twitteru jen krátce potom, co neočekávaně naznačil, že by Spojené státy mohly obnovit jednání o partnerství. Trum sdělil, že požádal amerického reprezentanta pro obchod Roberta Lightizera a poradce pro ekonomku Larry Kudlowa o otevření vyjednávání.

Trump ve svém tweetu naznačil, že by ale očekával pro Spojené státy výhodnější podmínky než ty, které se projednávaly za prezidenta Obamy. Zdůraznil, že USA mají se 6 zeměmi z regionu asijského Tichomoří dvojstranné dohody (a slovo dvojstranný napsal velkými písmeny) a hned zatím kritizoval Japonsko, se kterým dohodu o volném obchodě dojednává, za to, že bylo vůči USA celé roky tvrdé v oblasti obchodu.

Lídři zemí z asijsko-tichomořského regionu, kterých se projekt Transpacifického partnerství týká, odpověděli ale na Trumpova slova se skepticismem. Japonský ministr financí řekl, že Trump často mění temperamentně svoje slova.

Vláda Donalda Trumpa se z projektu zóny volného obchodu Transpacifické partnerství stáhla v roce 2017.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.