1,7 bilionu dolarů: to jsou globální výdaje na zbrojení v roce 2017

Svět vydává stále více prostředků na zbrojení. Přinášíme konkrétní čísla, která ukazují na rozdělení a strukturu těchto výdajů. Kdo má nejvyšší podíl výdajů na zbrojení v různých regionech?

Jsou to největší výdaje od konce studené války.

Názorový web The Other News přináší informace od stockholmského SIPRI. Země v roce 2017 utratily 1 739 mld. dolarů za zbraně. Jedná se o nárůst o 1,1 % ve srovnání s rokem 2016. Je to největší úroveň globálních výdajů od konce studené války.

Jedná se o obrovské množství zdrojů: 2,2 % světového produktu. Tzv. vojenská zátěž (tedy podíl vojenských výdajů na HDP) kolísá mezi 3,3 % z roku 1992 a nejnižší úrovní 2,1 % v roce 2014.

Největšími zbrojaři jsou USA, Čína, Saúdská Arábie, Rusko a Indie. Těchto pět zemí dohromady tvoří 60 % globálních vojenských výdajů. USA samy o sobě tvoří třetinu celku, tedy 695 mld. dolarů. Samy USA utrácejí za zbrojení víc než sedm dalších zemí, které utrácejí za zbrojení nejvíce.

Co se trendů týká, pak je zde jasný rozdíl mezi prezidenty Obamou a Trumpem. Americké vojenské výdaje klesaly každý rok, a to od roku 2010. V roce 2017 nebyl velký rozdíl k roku 2016. Ovšem vojenský rozpočet na rok 2018 je podstatně navýšen, a to na 700 mld. dolarů.

Co se Blízkého východu týká, nejsou jasná data pro Katar, Sýrii, Spojené arabské emiráty a Jemen. Víme nicméně, že v letech 2009-2015 se vojenské výdaje v regionu zvýšily o 41 %, když poklesly ceny ropy, šly dolů.

Turecko zvýšilo své vojenské výdaje o 46 % v letech 2008-2017. Po letech poklesu navýšil své výdaje i Írán, zřejmě i díky zrušení sankcí.

Izrael navýšil výdaje na 16,5 mld. dolarů (kromě vojenské pomoci z USA ve výši 3,1 mld. dolarů). Izrael patří k zemím s největší „vojenskou zátěží“, je to 4,7 % HDP.

Asie a Oceánie je po Americe regionem s druhými největšími výdaji na zbrojení. Obrovské nárůsty byly zaznamenány v posledních deseti letech například v Kambodži (o více než 300 %), ale také v Bangladéši, Indonésii a Číně. Čínské vojenské výdaje ve výši 228 mld. dolarů tvoří 48 % z regionálních.

Evropa tvořila 20 % světových vojenských výdajů. Německé výdaje vzrostly a jsou nejvyšší od roku 1999. V Africe nejvíce vydává na zbrojení Alžírsko. Klesly také výdaje v Nigérii a to navzdory pokračujícímu boji proti Boko Haram.

Tristně vyznívá srovnání mezi výdaji na zbrojení a mezi výdaji na rozvojovou pomoc (ODA). Vojenské výdaje jsou podstatně vyšší. Z rozvojové pomoci jsou vyčleněny úvěry pro vojenské účely. ODA může být řízena bilaterálně, nebo přes multilaterální instituce jako je Světová banka.

V řadě případů v zemích OECD je mezera mezi výdaji na rozvojovou pomoc a mezi výdaji na zbrojení obrovská. Například Turecko vydává na zbrojení dvakrát víc, než na rozvojovou pomoc. Ještě větší je mezera u Izraele. (4,7 % HDP X 0,1 % ODA). USA vydávají na vojenství 3,1 % HDP a na rozvojovou pomoc 0,18 % HDP. Jen pár zemí to má obráceně, například Lucembursko.

1,7 bilionů výdajů ukazuje na pravděpodobnost konfliktu, který může být těmito zbraněmi způsoben. Tato pravděpodobnost je vyšší než kdy jindy.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.