Evropský akční plán k omezení hotovostních peněz

O plánech na omezování hotovostních peněz z pera EU a o tom, že se nejedná jenom o čistě hospodářský problém píše ve své analýze Květa Pohlhammer Lauterbachová.

Evropská komise přijala akční plán k postupnému odstranění hotovostních plateb. Po rozsáhlé akci v Indii jsme nemuseli čekat ani dva měsíce a máme tu další stupínek na cestě ohrožující naši svobodu. Datum vydání dokumentu 23. ledna 2017, realizace projektu plánovaná na rok 2018.

Pěkně potichu, bez mediálního humbuku. Pandořina skříňka otevřena, i když je znění dokumentu poněkud vágní a otvírá zadní vrátka všem možnostem. Explicitně v něm není řečeno, že hotovostní peníze budou odstraněny úplně.

Odůvodnění je obvyklé. Boj proti praní špinavých peněz, černé ekonomice, ale především boj proti terorismu.

Negativní úrok a vysoká inflace pohromadě jsou smrtelnou kombinací pro stávající systém

Když nebude dost bankovek a mincí v oběhu, nehrozí útok na banky. A také, že by lidé mohli hromadit doma peníze. Nemovitosti jsou evidovány centrálně. Takže zde má stát dokonalý přehled o stavu majetku občanů a může na něj kdykoliv uvalit dodatečné zdanění, které by v nejhorším případě mohlo nahnat majitele do náruče nucených hypoték a zadlužit je. A kolečka hodně skřípajícího dluhového úrokového systému by se snad mohla ještě nějakou dobu točit.

Zákaz držení zlata je dalším důležitým krokem. A vynucování přiznání majetku občanů, které zahrnuje veškerá aktiva rodin, probíhá v rámci finančních represálií v sužovaném Řecku již delší dobu.

Němci jsou největším oponenty takovýchto návrhů a odmítli i podobnou domácí legislativu, která chtěla hotovost omezit. Téměř 80 % všech transakcí probíhá v Německu hotovostně, což je v rozporu s vizí přicházející z Bruselu.

V loňském roce se dožadoval americký ekonom Keneth Rogoff zrušení sto dolarových bankovek. Ještě že existují prozatím náhrady: kryptoměny, nebroušené diamanty, zlaté mince, předplacené karty. Ovšem málo platné: jenom hotové peníze jsou nejrychleji likvidní. Jen pár měsíců po vyslovení Rogoffova požadavku byly staženy z oběhu 500 eurové bankovky a následovala indická blesková měnová reforma se všemi negativními důsledky na obyvatelstvo i reálnou ekonomiku země. (Viz tento článek).

Ačkoliv se může zdát, že se jedná o izolované akce jednotlivých vlád, konečný cíl je jasný: Lidé budou vůči případným finančním represáliím bezbranní.

I Larry Summers, velký propagátor cashless society (společnosti bez hotovosti) se nechal opět slyšet: “Lepší než jednotlivé akce jako je iniciativa Evropské komise, by byla globální dohoda , že nebudou do oběhu vydávány větší bankovky než 50 nebo 100 dolarů.” Dle jeho slov by tak finanční korporace nastoupily do boje proti “big money”- velkým penězům- a  začaly by hájit “interests of ordinary citizens” zájmy řádných  občanů, jak říká. Větší demagogie snad není ani možná.

Kryptoměny v hledáčku Velkého bratra

Mnoho lidí věří, že se jim podaří uniknout ze systému díky alternativním investičním platformám, jako je Bitcoin. Ten nabíral v posledních měsících na síle. Jeho problémem je však velká volatilita a stačí jedno prohlášení Čínské centrální banky, aby se propadl o víc jak 20 %.  Ale co je dnes stabilní. Kromě ceny zlata, které půjde přes veškeré manipulace stále nahoru. Bitcoin je ještě pořád nezávislým systémem, avšak i tento alternativní systém chce Evropská komise podřídit kontrole a pokouší se rozšířit omezení, které platí pro euro a evropské měny, i na kryptoměny.  Má se zabránit, aby se jakékoliv finanční transakce mohly realizovat mimo systém.  V současnosti pracují ECB a Japonská centrální banka společně na trojském koni, který by se dostal do “blockchaines“, tedy i do aplikace účetní knihy bitcoinu, v níž je možné najít transakce uskutečněné uživateli a zachytit do sítě ty, kteří si myslí, že uniknou (více zde).

Evropská komise by se měla podívat na finanční profesionály podporující terorismus a nekontrolovanou imigraci

Existuje síť, která podporuje mezinárodní terorismus a financuje obchod s lidmi. Irská centrální banka udělila v roce 2015 pokutu 1,5 milionu eur americké WEST UNION Bank za praktiky praní špinavých peněz a financování terorismu. Agenti West Union Bank umožňovali převod stovek milionů dolarů čínských imigrantů do Číny postupně v malých částkách, aby se majitelé těchto peněz vyhnuli hlášení.  West Union se chlubí heslem “the fastest way to send the money”, nejrychlejší cesta zaslání peněz.

A Western Union je zapletena do finančních transakcí s islámskými bankami, financujícími džihád. Zajímavé informace na stránkách o financování džihádu. Jak uvádí The Economist, Western Union čelila podezření z pomoci transferu peněz jedinců zapletených do pašování drog, zbraní i lidí.

Dle další studie se lze rovněž nastolit otázku, zda jednotná měna euro neusnadnila  financování transakcí souvisejících s terorismem, migrační vlinou a pašeráctvím do Evropy.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.