V Rusku dochází k vlně rezignací gubernátorů

TASS. V posledních dnech dochází k řadě rezignací současných gubernátorů, tedy hlav ruských regionů. Od 6. února odešel z funkce už čtvrtý gubernátor. Vedle toho se začalo mluvit o odchodu dalších nejméně třech hlav regionálních vlád v Rusku.

Naposledy v úterý z postu gubernátora odešel dosavadní gubernátor Rjazaňské oblasti, před tím Novgorodské oblasti a před ním to byl gubernátor Permské oblasti a také hlava republiky Burjatsko.

Spekulace se objevily ohledně odchodu dalších tří gubernátorů – v Karélii, v Tomské a také Bělgorodské oblasti.

Na všechna uvolněná místa jmenuje prezident Putin funkcí pověřené gubernátory (“vrio”) a některá média už hovořila o tom, že si cíleně vybírá z lidí, kteří představují takzvané “varjagy” – to znamená osobnosti bez osobních vztahů ke konkrétním regionům. To ale mluvčí Putina Dmitrij Peskov odmítl.

Po poslední reformě se gubernátoři ruských regionů volí. Vrio gubernátoři obvykle úřad zastávají do nových regionálních voleb. Jediný den hlasování je vypsán na 10. září 2017.

 

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.