Zase další obrat USA? Nabídka dohody o volném obchodu spojencům

Na jednání ministrů financí skupiny G20 překvapily USA. Najednou totiž navrhují dohody o volném obchodu pro spojence.

Francie takový návrh nicméně odmítá, píše agentura Reuters.

Najednou Spojené státy přicházejí s nápadem dohod o volném obchodu – vůči EU a Japonsku. Je možné, že by tím získaly páku na Čínu, ale Francie se staví proti tomuto nápadu. Summit ministrů financí G20 tak přinesl překvapení.

Ministr financí USA Steven Mnuchin oznámil na schůzce dvaceti největších ekonomik světa v Buenos Aires, že obnovuje Trumpův návrh, aby všechny země G7 mezi sebou odstranily obchodní bariéry. Mnuchin uvedl, že pokud Evropa věří ve volný obchod, USA jsou připraveny podepsat dohodu o volném obchodu. Dodal, že taková dohoda by vyžadovala eliminaci cel, necelních bariér a dotací. Zahrnuty by musely být všechny tyto tři části.

Trump rozčílil evropské spojence tím, že zavedl cla ve výši 25 % na ocel a 10 % na hliník. EU provedla odvetu, například na Kentucky Bourbon či na motorky Harley-Davidson.

Navíc Trump kritizuje výši evropských cel na auta (10 %) a zamlouvá se mu nápad zavést 25 % na dovozy aut, což by byl tvrdý úder pro Evropu i Japonsko.

Francouzský ministr financí Le Maire uvedl, že EU neuvažuje o zahájení obchodních jednání s USA, dokud Trump nezruší cla na ocel a hliník a nezanechá svých výhrůžek ohledně cel na auta.

Le Maire zopakoval, že „nebudou jednat s pistolí u hlavy“.

Tato Mnuchinova nabídka nicméně spolu s obnovenou snahou oživit jednání o NAFTA časově zapadá do sporu s Čínou, kde konce nevidět.

Trump hrozí, že spor s Čínou dále vyeskaluje, protože hrozí uvalením cla na veškeré čínské dovozy, pokud Peking nebude souhlasit se změnami v technologickém transferu, průmyslových dotacích a politikách týkajících se společných firem (joint ventures).

Lagardeová z MMF znovu varovala, že obchodní restrikce mohou snížit globální produkt o půl procenta. Zvýšila se jednoznačně rizika ohrožující růst.

Mnuchin ovšem uvedl, že na americké ekonomice žádný „makro efekt“ nevidí, jsou zde dopady na určité sektory, jako je sója nebo burbon, ale nemyslí si, že by cla a odvetná opatření poškodily americkou ekonomiku směřující k růstu 3 % za tento rok.

Americký ministr financí zdůraznil, že administrativa bedlivě monitoruje ceny oceli, hliníku a sóji.

Dolar oslabil v souvislosti s tím, že Trump si stěžoval na příliš silný dolar a na nárůst úrokových sazeb FEDem. Poslední schůzka v Buenos Aires z března neskončila žádnou dohodu, jen „slibem dalšího dialogu“.

Brazilský ministr financí doplnil, že účastníci se shodli na tom, že rizika pro globální ekonomiku se zvýšila, jednak kvůli restrikcím obchodu a jednak kvůli navýšení úrokových sazeb centrálními bankami.  Finální zpráva má zahrnovat výzvu rozvíjejícím se zemím, aby provedly reformy a chránily se tak před volatilitou měny.

Německý ministr financí chtěl využít schůzku k prosazování obchodního systému založeného na pravidlech, ale sám uvedl, že od toho nic moc neočekává.

Americká cla budou stát Německo již tento rok 20 mld. eur. Guvernér Japonské centrální banky Kuroda doufá v tom, že debata by mohla vést k omezení odvetných opatření. Zdůraznil, že obchodní protekcionismus nakonec nikomu neprospívá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.