EU bude prošetřovat praxi udělování občanství za úplatu

Komise prověří celkem 8 zemí, které udělují občanství za investice v zemi. Má jít o boj proti praní špinavých peněz a korupci.

EU si chce posvítit na evropské vlády jako je Malta a Kypr, které udělují občanství bohatým jednotlivcům mimo EU, a to kvůli obavám z ruských špinavých peněz. Napsaly o tom v pondělí noviny Financial Times (vydání 13/08/2018).

Eurokomisařka Věra Jourová sdělila, že udělování občanství za úplatu se bude ověřovat v celkem osmi členských státech jako součást boje proti praní špinavých peněz a korupci. Jourová vyjádřila obavy z původu ruských peněz a majetku v případě ruských žadatelů o občanství na Maltě. „V případě jakékoliv pochybnosti by daná osoba neměla mít privilegium získat občanství“, řekla dále.

Jak připustila, EU nemá moc takovou praxi zakázat, ale může požadovat od členských států, aby byly opatrné.  Mezi zeměmi, kterých se prošetřování týká, jsou vedle Malty a Kypru také Rakousko, Řecko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Portugalsko.

Tato „zlatá víza“ vyžadují, aby žadatelé učinili značné investice do majetku nebo akcií v dané zemi. Za to dostanou pas, který jim umožňuje volně se pochybovat po EU a také zde pracovat. Členské země mají svobodu v určení vlastních podmínek pro občanství, ale Komise zveřejní zprávu, která bude nejspíš poukazovat na chyby a problémy v této oblasti, a to s ohledem na praní špinavých peněz.

V případě Malty například platí, že jednotlivý žadatel musí vložit do fondu rozvoje Malty 650 tisíc euro a musí nakoupit majetek nebo investovat alespoň 150 tisíc euro. Za členy rodiny se pak doplácí něco mezi 25 až 50 tisíc euro. Podle zprávy Amnesty International právě tato schémata představují pro EU „velké korupční riziko“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.