Moskva zvládne americké sankce. Ale kam až USA zajdou?

Sankce zatím vzhledem k odolnosti ruské ekonomiky a závislosti západních zemích na ropě a plynu výsledky nepřinesly. A ani v dohledné době nepřinesou.

Pro Asia Times píše Giovanni Pigni o tom, že USA uvalují na Rusko stále další a další sankce. Ale pravděpodobnější scénář je pat, ne široká ekonomická válka.

Sankce a zase sankce. Ty poslední jsou za otrávení Skripala, ale jde vlastně o dlouhou řadu opatření k trestu Putinova Ruska za to, že má „zhoubné aktivity“ po celém světě. Seznam zahrnuje Krym i vměšování do amerických voleb, píše Pigni.

Prozatím ovšem tato nová hlavní zbraň v nové studené válce nedonutila Rusko k žádným velkým ústupkům. A vzhledem k odolnosti ruské ekonomiky a závislosti západních zemích na ropě a plynu se tak ani v dohledné době nestane, myslí si Pigni.

Nejnovější balíček sankcí zahrnuje zákaz amerického úvěrování, zastavení finanční pomoci a zákaz exportu citlivého zboží, technologií a zbraní. To je prý odveta za otrávení Skripala a jeho dcery Julie. Británie moc důkazů nenabídla, píše Pigni, ale trvala silně na tom, že za tím vším je Rusko. Rusko odmítlo obvinění a označilo americká opatření za nelegální. Z ruského ministerstva zahraničí zaznělo, že Skripal je jen záminka pro uvalení nových sankcí na Rusko.

USA ale vyhrožují dál. Moskva má dokázat, že nebude používat chemické zbraně a dovolit zahraničním pozorovatelům inspekci, jak chtějí USA. Jinak budou následovat další sankce v listopadu, zahrnující zákaz obchodu, omezení diplomatických vazeb a zákaz ruských letadel přistávat na americkém území.

Pigni si myslí, že Moskva americké požadavky nesplní, koneckonců už zaznělo, že je to „neakceptovatelné“.

Jak dopadnou nové sankce na Rusko? Pigni se odvolává na nízkou závislost Ruska na amerických dovozech, takže to nebude mít velký vliv. Jenže sankce mají taky řadu výjimek, které se týkají letectví, kooperace ve vesmíru a transakcí s ruskými státními podniky.

Takže škody plynou spíše z vedlejších dopadů sankcí než ze sankcí samotných. Kvůli nestabilitě masivně klesly přímé zahraniční investice. A také se propadl rubl a ruská burza měla potíže. Je tedy patrné, že sankce jsou nebezpečím pro ruský trh a nálady investorů. První na řadě je rubl a burza. Klima nestability je zároveň i „receptem“ pro stagnaci, protože investoři se bojí uskutečnit investice.

Obavy přitom nejsou liché, protože Kongres chce další a další zákony směřující k sankcím na Rusko. Prý chce odvrátit Rusko od intervencí kvůli blížícím se volbám.

V přípravě je bezpečnostní zákon, který by prý uvalil nejhorší sankce za celou historii, zahrnující například zákaz pro ruské státní banky působit v USA, nebo zákaz amerických investic v ruských vládních firmách.

Medveděv se už nechal slyšet, že pokud budou opatření Kongresu schválena, jedná se o akt ekonomické války, na který bude Rusko reagovat ekonomicky, politiky, nebo jakýmikoliv jinými prostředky.

Rusko už se dalo do preventivních opatření. Ruská centrální banka se zbavila amerických dluhopisů a zásadně navýšila zásoby zlata. Nová penzijní reforma a DPH mají podpořit dodatečné příjmy do rozpočtu a posílit ruskou schopnost vydržet americké sankce. Ale bude to mít náklady, varuje Pigni: pokles domácí popularity Putina.

Rusko je prozatím odolné, a jeho preventivní kroky ukazují, myslí si Pigni, že jen extrémní opatření jako sankce na ruský zahraniční dluh, nebo sankce na ruský export plynu a ropy by vážně poškodily ruskou ekonomiku. Je ovšem nepravděpodobné, že by toto USA i kvůli vedlejším škodám způsobily.

Rusko je největším exportérem zemního plynu na světě, píše Pigni, jeho vyloučení z trhu by spustilo globální energetickou krizi. A sankciovat ruský zahraniční dluh (486 mld. dolarů) by znamenalo i velké ztráty pro investory, z nichž řada je z USA.

Řešení není v dohledu, přiznává Pigni. Ruská neochota změnit svou zahraniční politiku spolu s americkou neochotou spustit velikou ekonomickou válku znamená, že jsme v patu, který hned tak nebude vyřešen, končí Pigni.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Oficiální stránky prezidenta Ruské federace (www.kremlin.ru)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.